Zonnescherm doek

zonnescherm doek

Zoek je een nieuw zonnescherm? Is je oude scherm aan vervanging toe? Of wil je gewoon een nieuw en eigentijds zonneschermdoek? Wanneer het eindelijk terug lente is, wil je graag gebruik maken van een goed functionerend zonnescherm. Als je mogelijkheden gaat vergelijken, kom je er al snel achter dat er heel veel keuzes zijn te maken op dit gebied. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op alle mogelijkheden die een zonnescherm met doek te bieden heeft. Het zonnescherm met doek kent trouwens meerdere benamingen zoals: zonneluifel of zonwering.

Verder vertellen we je ook hoe je het doek van een zonnescherm (zelf) kan vervangen of herstellen.

Wat is een zonnescherm met doek?

Al in de 18e eeuw maakte men gebruik van doeken om zich te beschermen tegen de zon. Door de eeuwen heen heeft dit zonweringdoek zich ontwikkeld tot het zonnescherm dat we vandaag de dag kennen. De huidige zonneschermen bestaan uit een doek dat in een bepaalde constructie aan de gevel van een woning wordt gemonteerd boven het raam. Er zijn verschillende soorten zonneschermen zoals de markies, het knikarmscherm en het uitvalscherm. Voor al deze types zonwering wordt eigenlijk ook een ander soort doek gebruikt. Verderop in dit artikel zullen we hier dieper op ingaan.

doek zonnescherm

Zonnescherm met doek: soorten schermen

Zoals aangegeven, zijn er verschillende soorten zonneschermen. Het verschil tussen de schermen zit vaak in de manier van bedienen. Hieronder geven we een toelichting op de meest gangbare soorten.

Het uitvalscherm

Het uitvalscherm is één van de meest gebruikte en meest populaire zonneschermen. Het doek van dit zonnescherm zit opgerold onder een kap die gemonteerd is aan de gevel boven het raam. Met behulp van twee armen die aan beide zijkanten zijn gemonteerd ‘valt’ het doek als het ware verticaal naar beneden: vandaar de naam uitvalscherm.

Het oprollen van het doek gaat op dezelfde manier, maar dan rolt het doek naar boven op. Het voordeel van deze zonneschermen is dat ze in heel veel verschillende breedtes beschikbaar zijn. Hierdoor passen ze vrijwel boven ieder raam. Nadeel is dat je niet onder de schermen door kan lopen als deze uitgerold zijn en ook er onder zitten is niet echt handig.

Het knikarmscherm

Een knikarmscherm is op dezelfde manier (opgerold onder een kap) bevestigd boven de gevel als een uitvalscherm. Het verschil zit hem echter in de manier van uitrollen. Waar het uitvalscherm naar beneden valt, gaat het doek van het knikarmscherm recht vooruit. Ook hier zorgen twee armen voor deze horizontale beweging.

Het voordeel van dit scherm is dat je vrij onder het zonnescherm door kunt bewegen en deze dus ook als overkapping kunt gebruiken. Ook knikarmschermen zijn in verschillende breedtes verkrijgbaar en dus geschikt voor ieder raam. Het is ook mogelijk dat het scherm opgerold is in een cassette in plaats van onder een kap.

Screens

Als je weinig ruimte hebt voor een zonneluifel met doek is een screen een goede oplossing. Een screen zit in een omkasting die boven het raam is gemonteerd. Via geleiders aan de zijkant (een soort rails) gaat het doek recht naar beneden helemaal voor het raam langs.

Het voordeel hiervan is dat je dus helemaal geen uitstekende delen hebt en vrij voor het raam langs kunt bewegen. Je kunt een screen dan ook heel goed vergelijken met een rolluik.

Een screen is ook heel goed bestand tegen harde windvlagen. Het nadeel van een screen is dat deze niet als terrasoverkapping te gebruiken is. Het doek van het screen is zo samengesteld dat je wel naar van binnen naar buiten kunt kijken, maar niet andersom.

Markiezen

De markies is de klassieker onder de zonneschermen en is al eeuwen in gebruik. Het woord markies stamt af van het Franse woord ‘marquise’ waarmee een edelvrouw (markiezin) wordt bedoeld. Als deze edelvrouw langskwam, moesten de zonneschermen (markiezen) worden uitgerold.

Een markies is in principe een uitvalscherm. Het frame van de markies bestaat uit minstens vier u-vormige raamwerken die door scharnieren met elkaar zijn verbonden. Hierdoor ontstaat een soort koepelvorm als de markies is uitgeschoven.

Een ander verschil met traditionele zonneschermen is dat een markies ook zonweringdoek aan de zijkanten heeft.

doek van een zonnescherm

Soorten doek bij een zonnescherm

Het doek van een zonnescherm kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Deze materialen hebben allen hun eigen kenmerken en eigenschappen. Als je kiest voor één kleur doek dan bestaat deze vrijwel altijd uit één geheel.

Bij meerdere kleuren worden deze meestal als banen aan elkaar genaaid of geseald. Hieronder bespreken we de meest gangbare soorten doek.

Acryldoek

Een acryldoek wordt het meest gebruikt voor uitval- en knikarmschermen en bestaat uit een synthetische vezel. Acryldoek is waterafstotend en dat wil zeggen dat het wel een licht regenbuitje kan doorstaan. Bij langdurige regenval of hevige buien is het toch echt belangrijk om het doek op te rollen. Na een regenbui waait het doek eigenlijk direct weer droog.

Acryldoek is bijzonder sterk en kan jarenlang mee. Een acryldoek van een zonnescherm zal dan ook zeker niet zomaar kapot waaien. Daarnaast heeft dit doek een goed vuilafstotend vermogen en blijven de kleuren lange tijd mooi.

Polyesterdoek

Polyester is eveneens een synthetische vezel en kan gebruikt worden voor uitval- en knikarmschermen. Het voordeel van polyester in vergelijking met acryl is dat polyester een sterker materiaal is. Bij een polyesterdoek voor een zonnescherm is de kans op scheuren nihil. Daarom worden deze doeken vooral gebruikt bij de grotere zonneschermen en in de horeca.

Ook is polyester uitstekend bestand tegen UV-straling en dit is weer beter voor je huid en het tuinmeubilair. Het voordeel van acryl is ook dat de kleuren langer zullen houden en niet snel vaal worden.

Glasvezeldoek

Glasvezeldoek wordt gebruikt bij screens. De samenstelling van dit soort doek zorgt er namelijk voor dat je wel van binnen naar buiten kunt kijken, maar niet andersom. Het doek laat wel daglicht door, maar het houdt direct zonlicht tegen. Daarbij is glasvezeldoek erg sterk, kleurecht en brandvertragend.

Het zelfs mogelijk om een screendoek te bestellen met een speciale print.

soorten zonnescherm doek

Zonneschermdoek vervangen

Na gemiddeld tien tot vijftien jaar intensief gebruik is een zonneschermdoek versleten en is het raadzaam om hem te vervangen. Meestal hoef je niet eens het frame vervangen, want deze gaat veel langer mee dan tien tot vijftien jaar.

Bij vrijwel alle soorten zonneschermen is het dan ook mogelijk om alleen het doek van het scherm te vervangen. Het maakt daarbij niet uit of je een handmatig of elektrisch bedienbaar scherm hebt of dat je een knikarm- of uitvalscherm hebt.

Een zonnescherm doek is zowel in vaste maten verkrijgbaar als op maat gemaakt. Het voordeel van een doek met een vaste maat is dat deze vaak wat goedkoper zijn, maar ze moeten natuurlijk wel in je frame passen.

Zonneschermdoek zelf vervangen?

Je kunt bij het vervangen van een zonweringdoek van uitval- of knikarmschermen veel zelf doen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het opmeten van het doek.

Het enige wat je hoeft te doen is het helemaal uitdraaien van je huidige zonnescherm en daarna meet je de breedte en de hoogte (de uitval) van het doek. Vervolgens kun je naar een vakman bij jou in de regio gaan om een nieuw doek voor je zonnescherm uit te zoeken.

Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om ook zelf het nieuwe doek te monteren. Hiermee bespaar je de montagekosten van de vakman, maar houd er rekening mee dat dit geen eenvoudig klusje is, waarvoor je moet beschikken over de nodige kennis, gereedschap en vakmanschap. Het vervangen van een zonweringdoek door een monteur kan al vanaf 100 euro en je weet zeker dat het doek op de juiste manier gemonteerd wordt.

Meer lezen? Bekijk ook dit artikel.

doek zonnescherm markies vervangen

Zonnescherm met doek kopen

Exacte prijzen voor een zonneschermdoek zijn afhankelijk van diverse factoren. Hierbij moet je denken aan het soort materiaal, de oppervlakte, het type scherm en de montagekosten van de vakman.

De aanschaf en montage van een nieuw doek voor een zonnescherm is dan ook echt maatwerk en de prijs hangt volledig af van jouw situatie.

Wil je wel een exacte prijs weten van een zonnescherm? Doe dan een gratis en geheel vrijblijvende offerteaanvraag bij onze offertedienst. We sturen je aanvraag door naar aanbieders bij jou uit de regio en je krijgt meerdere offertes van ons terug.

Prijs zonneschermdoek

We kunnen wel de gemiddelde prijzen geven van een zonnescherm doek. Zo ontstaat er een beeld van het bedrag waar je ongeveer aan moet denken bij de aanschaf van een nieuw zonnescherm. Doordat er zoveel verschillende soorten doek te verkrijgen zijn, lopen de prijzen hiervan nogal uiteen.

Daarbij is ook de uitvoering van het doek heel bepalend. In onderstaand overzicht vind je richtprijzen terug en deze zijn inclusief btw. De montagekosten zijn niet meegerekend.

Soort zonnescherm Prijs Breedte
Uitvalscherm 200 tot 800 euro 1 tot 5 meter
Knikarmscherm 500 tot 1100 euro 4 tot 5 meter
Screen 100 tot 300 euro 1 tot 5 meter
Markies 350 tot 750 euro 1 tot 5 meter

Elektrische of handmatige bediening?

Zonneschermen bedien je handmatig meestal met een draaistang of een band. Vooral bij grote zonneschermen kan dit fysiek zwaar zijn.

Om het bedieningsgemak (behoorlijk) te verhogen, kun je ook overgaan op automatische bediening. Elektrische bediening werkt meestal via een ingebouwde elektromotor.

Om het zonnescherm te bedienen, kan je gebruik maken van bijvoorbeeld een schakelaar, maar nog handiger is een afstandsbediening. Tegenwoordig is het ook al mogelijk om een elektrisch zonnescherm te bedienen met een speciale app op je smartphone. Het voordeel hiervan is dat je niet eens thuis hoeft te zijn om het zonnescherm te bedienen.

Erg handig is trouwens om te kiezen voor een elektrisch zonnescherm met een zon- windautomaat. Via een sensor bepaalt het scherm dan wanneer het omhoog of naar beneden gaat.

prijs zonnescherm doek

Laat offertes maken

Als je hebt besloten om een zonnescherm met doek aan te schaffen, moet je nog op zoek naar een betrouwbare leverancier. Het is aan te raden om daarbij te kiezen voor meerdere vakmensen, zodat je de offertes met elkaar kunt vergelijken. Door deze naast elkaar te leggen, krijg je een goed inzicht in de prijs- kwaliteitsverhouding en zo kun je soms wel dertig tot veertig procent besparen op de aanschaf van een zonnescherm.

Om je tijd en moeite te besparen, kun je ook offertes aanvragen via onze offertedienst. Het enige wat je hoeft te doen, is je gegevens invullen. Wij sturen je aanvraag dan door naar diverse aanbieders en vervolgens krijg je de offertes toegestuurd. Een offerteaanvraag is helemaal gratis en geheel vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk type zonwering zoekt u?

2. Voor hoeveel ramen zoekt u zonwering?

3. Wanneer wenst u de zonwering te laten installeren?

4. Wanneer bent u het best bereikbaar?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.