Zonnetenten

zonnetent

Op een zonovergoten dag lekker op je eigen terras zitten in de schaduw? Dat kan heel goed met een zonnetent. Grote terrassen kunnen met een zonnetent perfect van schaduw voorzien worden, terwijl onder het scherm voldoende ruimte overblijft: ideaal dus voor mensen die een groot terras hebben. In dit artikel kom je veel te weten over zonnetenten: de prijzen, de voor- en de nadelen en het afstellen.

Wat is een zonnetent?

Een zonnetent houdt je huis koel, maar is ook heel geschikt als terrasoverkapping. Een zonnetent wordt aan de gevel gemonteerd en rolt horizontaal uit. In tegenstelling tot het uitvalscherm heb je dus geen last van de zijarmen en het doek dat naar beneden komt. Zonnetenten zijn beschikbaar in verschillende, en vooral, grote breedtes. Hoe groot je terras ook is, met een zonnetent heb je altijd voldoende schaduw.

Hoe werkt een zonnetent?

Het doek van een zonnetent zit in een cassette. Deze cassette is aan de gevel van het huis bevestigd. Aan de cassette zitten twee armen. Deze armen rollen het doek horizontaal uit de cassette. Het doek gaat dus recht naar voren en zo ontstaat er als het ware een afdak. De hele constructie is bijzonder sterk en stevig. Het is dan ook mogelijk om grote terrassen (vier tot zes meter) op deze manier te overkappen. Bij dit soort groottes kun je wel het beste kiezen voor een gemotoriseerde zonnetent, omdat het erg zwaar is om deze handmatig te bedienen.

Welke soorten zonnetenten zijn er?

Er zijn in principe drie soorten zonnetenten, die we alle drie hier zullen toelichten:

Open zonnetent

Bij een open zonnetent heeft het opgerolde doek slechts beperkte bescherming van de cassette. Alleen de bovenkant van de cassette is dicht, zodat een groot deel van het doek hinder ondervindt van de weersinvloeden. Het voordeel van open zonnetenten is dat ze relatief goedkoop zijn in aanschaf.

Semicassette zonnetent

Een semicassette zonnetent wordt ook wel halfgesloten zonnetent genoemd. De bovenkant en de zijkanten van de cassette zijn afgeschermd tegen de weersinvloeden. De bovenkant van de cassette is namelijk zodanig ontworpen dat er geen vocht of vuil in de cassette kan komen. De onderkant van de cassette blijft wel open.

Cassette zonnetent

Bij een cassette zonnetent is de cassette aan de boven- en onderkant en de zijkanten gesloten. Alleen de voorkant, de zijde waar het doek uitrolt, blijft (logischerwijs) open. Zowel het doek zelf als de onderdelen van de zonnetent zijn helemaal beschermd tegen de weersinvloeden. Dit betekent dan ook dat je minder onderhoud hebt en dat het doek langer meegaat. Deze zonnetenten zijn het duurst in aanschaf, maar ze gaan daarentegen ook langer mee.

zonnetenten

Wat zijn de voordelen van zonnetenten?

Zonnetenten hebben ontzettend veel voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Zonnetenten geven veel schaduw en kunnen bijna horizontaal afgesteld worden.
  • Dit type zonwering heeft een brede uitval en houdt daarom veel zon tegen en geeft over een groot stuk van de tuin of het terras schaduw. Ook in huis blijft het daarom aanzienlijk koeler. Het kan tot meer dan zes meter breed geleverd worden.
  • Zonnetenten zorgen voor een vrije doorloop met veel ruimte.
  • Deze zonwering heeft een relatief goedkope aanschafprijs. Zeker als je het vergelijkt met een terrasoverkapping. Alleen uitvalschermen zijn goedkoper.
  • Zonnetenten hebben bij normaal gebruik een lange levensduur en gaan zeker een behoorlijk aantal jaren mee.
  • Je kunt zelf instellen hoeveel zon of schaduw je op het terras wilt hebben (bijvoorbeeld door het scherm maar halfopen te laten schuiven).
  • Zonnetenten zijn eenvoudig te bedienen.
  • Je kunt zonnetenten vrijwel overal monteren: op gevels, maar ook op balkons.
  • Zonnetenten zorgen niet alleen voor schaduw, maar houden ook schadelijke UV- straling tegen. Hierdoor zullen tuinmeubels bijvoorbeeld minder snel verkleuren.

Wat zijn de nadelen van zonnetenten?

Het zijn er niet veel, maar zonnetenten hebben ook nadelen:

  • Zonnetenten hebben een moderne uitstraling. Bij klassieke huizen lijkt dit minder mooi en kun je beter voor markiezen kiezen.
  • Als het scherm van zonnetenten te lang uitgerold blijft met slecht weer kan het doek sneller slijten. Dit kun je voorkomen door een zon- en windautomaat te nemen. Sensoren zorgen ervoor dat het doek automatisch in- en uitrolt. Dit heeft natuurlijk wel een meerprijs (van ongeveer twee- tot driehonderd euro).
  • Zonnetenten van grote afmetingen met elektrische (afstands) bediening en zon- en windautomaat zijn relatief duur in aanschaf. De prijs kan oplopen tot wel vierduizend euro.
Zonnetent zonnetenten

Welke soorten doek?

Zonnetenten zijn leverbaar met verschillende soorten doek. Ook deze zetten we op een rijtje:

Waterdoorlatende doeken

Waterdoorlatend doeken zijn populair en worden veel verkocht. Natuurlijk komt dit ook omdat ze relatief goedkoop zijn en toch een goede kwaliteit bieden. De doeken zijn sterk en doordat ze geen vocht opnemen, heb je vrijwel geen last van rot of schimmel. Meestal zijn waterdoorlatende doeken voorzien van UV- bescherming, waardoor het zonlicht de doeken niet uiteen laat vallen na verloop van tijd. Nadeel van deze doeken is dat je met een stevige regenbui niet droog zit. Als je voornamelijk met droog en (erg) warm weer gebruik maakt van je zonnetent hoeft dit geen enkel probleem te zijn.

Waterafstotende doeken

Waterafstotende doeken zijn voorzien van een coating, waardoor het doek bestendig is tegen matige regenval. Ook zijn de naden van deze doeken meestal getapet om lekkage op die plekken te voorkomen. Zonnetenten met een waterafstotend doek kunnen een buitje gerust doorstaan, maar zijn wel duurder in aanschaf dan een waterafstotend doek.

Waterdichte doeken

Een waterdicht doek is meestal geheel van pvc gemaakt of het is een polyester doek met een hele sterke coating. Het grote voordeel van een waterdicht doek is dat je eronder de meeste weersomstandigheden (behalve harde wind) onder kunt zitten. De waterdichte doeken zijn tevens gemakkelijk te reinigen en water loopt snel van het doek af. Een waterdicht doek biedt ook optimale bescherming tegen UV- straling. Nadeel is dat ze erg zwaar zijn en relatief duur in aanschaf.

zonnetenten zonnetent

Welke factoren zijn van invloed op de prijs van zonnetenten?

Om prijzen goed te kunnen vergelijken, is het verstandig om goed te kijken naar de factoren die van invloed zijn op de prijs van zonnetenten. We noemen de belangrijkste:

  • De afmetingen: hoe groter de afmetingen, hoe duurder de zonnetent wordt.
  • Het doek waar de zonnetent van gemaakt is: er bestaan diverse soorten doek in verschillende prijsklassen.
  • Welke vorm van bediening je neemt: handmatige bediening, of bediening met een schakelaar, is bijvoorbeeld goedkoper dan bediening door een zon- en windautomaat.

Wat is de prijs van zonnetenten?

De prijzen van zonnetenten, die we hier noemen, zijn gebaseerd op een afmeting van vier meter breed een uitval van drie meter. We gaan uit van een standaard doek (waterdoorlatend) en handmatige bediening. De prijs van een open zonnetent ligt rond de duizend euro. Een semi cassette zonnetent kost tussen de duizend en de vijftienhonderd euro en voor een cassette tent moet je rekenen op een bedrag tussen de vijftienhonderd en tweeduizend euro. Alle prijzen zijn inclusief btw en exclusief montage. Voor elektrische bediening moet je er zeker tweehonderd euro bij tellen.We benadrukken dat de hier genoemde prijzen richtprijzen zijn. De actuele prijzen kunnen anders liggen.

Wil je exacte prijzen? Vraag dan een gratis offerte aan op deze pagina.

Zonnetenten afstellen

Het is zeker mogelijk om een zonnetent zelf af te stellen. Met het zelf afstellen van een zonnetent bespaar je kosten. In sommige gevallen doet de leverancier dit voor je als stukje service. Als je niet heel handig bent, is het beter om deze klus uit te laten voeren door de leverancier. De kosten hiervan liggen (afhankelijk van het type zonnetent) rond de tweehonderd euro. Hoe het afstellen van een zonnetent in zijn werk gaat, wordt hieronder stap voor stap beschreven.

  1. Bepaal de de plaats: teken op de gevel af waar de zonnetent moet komen te hangen. Het scherm moet minstens twee meter boven de grond hangen, daarom monteer je de cassette zeker op twee meter en dertig centimeter. Uiteraard kun je het scherm ook hoger hangen als je dat prettiger vindt. Teken ook af waar de steunen komen en zorg ervoor dat deze op precies dezelfde hoogte komen als de cassette. Het is van zeer groot belang dat de zonnetent waterpas komt te hangen.
  2. Boor de gaten: boor nu gaten op de plaatsen die je hebt afgetekend. In de meeste gevallen zal er hier een klopboor aan te pas moeten komen. Voor de stevigheid is het namelijk beter om niet in de voegen te boren, maar in de steen of beton.
  3. Plaats de beugels: de beugels worden bevestigd aan keilbouten. Plaats eerst de keilbouten, hang vervolgens de beugels eraan en schroef de beugels vast.
  4. Plaats de cassette: bevestig nu de cassette in de beugels. Het is handiger om de volant (strook stof onder de voorlijst van een zonnetent) eerst uit de cassette te halen. Dit vergemakkelijkt het plaatsen. Als de cassette op zijn plaats hangt, plaats je de volant weer terug.
  5. Stel de zonnetent bij: nu kun je de zonnetent nog een beetje bijstellen (indien nodig). Door de bouten aan de zijkant en bovenkant losser te draaien, kun je de zonnetent nog iets in hoogte verstellen.

Tip: op internet zijn talloze instructiefilmpjes te vinden over het afstellen van zonnetenten.

zonnetent knikarmscherm zonnescherm

Zonnetent offertes vergelijken

Wil je een zonnetent? Raadpleeg dan onze experts in zonwering. Zij nemen zelf contact op voor gratis offerte op maat. Vergelijk prijzen en vind de beste zonnetent voor jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk type zonwering zoekt u?

2. Voor hoeveel ramen zoekt u zonwering?

3. Wanneer wenst u de zonwering te laten installeren?

4. Wanneer bent u het best bereikbaar?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.