Knikarmscherm

knikarmschermGenieten van het buitenleven en het zonlicht, is een prettige ervaring voor iedereen. Zodra de buitentemperaturen weer gaan stijgen, in het voorjaar, komt al gauw het verlangen in ons op om buiten te zitten op het terras in de tuin. Toch is het wel prettig om dit zonlicht in zekere mate te regelen, zodat je blijvend kan genieten op jouw terras. Een zonnescherm maakt het mogelijk het felle zonlicht, en de daarbij behorende warmte, te regelen en te reduceren zodat de temperatuur aangenaam genoeg is om in te vertoeven.

Zonwering komt tot stand door allerlei zonneschermen en overkappingen, en die zijn er in vele soorten en uitvoeringen. Sommigen zijn permanent en anderen zijn tijdelijk. Enkele voorbeelden van veel toegepaste zonweringen zijn: knikarmschermen, uitvalschermen, zonwerende veranda’s, terrasoverkappingen van hout of aluminium en zonnescherm driehoeken (schaduwdoeken). Ze hebben allemaal één ding gemeen, ze zijn zon- en warmtewerend. Zonneschermen zijn precies hiervoor ontworpen: het teveel aan fel zonlicht en hitte onder controle krijgen om zodoende de temperatuur onder het zonnescherm koel en aangenaam te houden.

Hoe komt deze koele lucht tot stand onder een zonnescherm met knikarm?

Hoe wordt deze koele, aangename omgevingslucht nu eigenlijk verkregen onder een knikarmscherm? Het zonneschermdoek vangt in feite de meest krachtige zonnestraling op, een groot gedeelte van deze stralingswarmte wordt geabsorbeerd en gereflecteerd terug in de lucht. Maar een klein deel van die stralingswarmte, komt door het doek heen onder het zonnescherm. Dit kleine deel aan straling wat doorgelaten wordt, zal worden omgezet in warmte. Die warmte is veel minder dan de warmte die vrijkomt bij blootstelling aan direct zonlicht, dus een aangename temperatuur en schaduw is het resultaat in de zitruimte die onder het knikarmscherm is. knikarmscherm zonnecherm

Hoe werkt een zonnescherm met knikarm?

Wij gaan in dit artikel dieper in op het knikarmscherm. Dit soort zonnescherm werkt op een knikprincipe van de armen die het scherm ook in- en uitrollen. Een zonnescherm met knikarm is een scherm dat altijd aan de muur van jouw huis wordt gemonteerd. Het wordt daar gemonteerd op de plek waar je dus schaduw wilt creëren. Dit is meestal op het terras of op een balkon. 

Het grote voordeel van een zonnescherm met knikarm is dat het een volledig vrije doorloopruimte geeft onder het scherm. Dit is bijvoorbeeld niet het geval bij een terrasoverkapping of bij een uitvalscherm, daar zijn altijd elementen aanwezig die een vrije doorloop enigszins blokkeren. De knikarmen bij deze zonneschermen bewegen in horizontale richting. Ze worden netjes in- en uitgevouwen door een samenwerking van ingebouwde veren en kabels. De knikarmen worden vervolgens horizontaal geborgen in een behuizing met een geleidingsrail die aan de gevel is bevestigd. Als het zonneschermdoek dan helemaal is uitgerold, bevinden de knikarmen zich direct onder en evenwijdig aan het doek. Kortom, het zonnescherm hangt als het ware stabiel boven het terras, zonder enige hinder van uitstekende armen die het scherm moeten ondersteunen. 

Knikarmschermen zijn sterke en betrouwbare constructies, vervaardigd van gepoedercoat aluminium. In de knikarmen zitten meestal 2 of 4 ingebouwde staalkabels die de open- en sluitbeweging mogelijk maken. knikarmschermen

Soorten behuizing van knikarmschermen

Behuizing van de knikarmschermen zijn er in drie varianten: dat zijn volledig gesloten cassettes, open cassettes en semi-cassettes. Een volledig gesloten cassette bergt, in gesloten toestand, zowel het zonneschermdoek en de knikarmen veilig op in een gesloten cassette of behuizing. Dit geeft goede bescherming tegen weersinvloeden als het scherm niet in gebruik is. Open cassettes hebben helemaal geen bescherming tegen weersinvloeden.

Bij het semi-cassette type is de cassette zowel aan de voor- en bovenzijde gesloten, de onderzijde is echter open. Dit geeft dus iets minder bescherming dan een volledig gesloten cassette. Dit is dan ook merkbaar in de prijs, een semi-cassette is goedkoper dan een volledig gesloten cassette. De bediening kan zijn manueel, elektrisch, volledig automatisch of zelfs via een smartphone app.

Montage van een knikarmscherm

Voor de montage van een knikarmscherm is een goede inspectie van de gevel van belang. Knikarmschermen zijn constructies van grote afmetingen die, ondanks het lichte gewicht van aluminium, toch behoorlijk zwaar zijn in het geheel. Een solide en betrouwbare verankering in de muur is dan ook noodzakelijk voor veiligheid, stabiliteit en een lange levensduur.

Als jij eenmaal de keuze hebt gemaakt voor een mooi passend knikarmscherm, dan is de volgende stap om de montage te gaan plannen. Bij kleinere, eenvoudig zonneschermen, zoals een uitvalscherm of een screen, is de montage vaak zelf te doen door een handige doe-het-zelver. Toch is het beter om het monteren van een knikarmscherm niet zelf uit te voeren. Door de grootte en het gewicht van deze schermen en de eis voor stevige verankering in de muur, is het raadzaam dit te laten monteren door de vakman

Tevens zijn knikarmschermen meestal elektrisch bediend, deze aansluiting vereist ook enige kennis om dit correct uit te voeren. De fysieke inspanning is ook niet gering tijdens de montage. Het geleidingsframe en de behuizing wordt altijd boven het raam gemonteerd, daardoor moet de monteur constant zijn armen en schouders omhoog houden en belasten om de werkzaamheden uit te voeren. Een knikarmscherm monteren is dus best een ingewikkeld en deskundig karwei. 

Spierpijn, blessures en soms een beschadigde gevel, kunnen voorkomen worden door deze karwei gewoon uit te besteden aan de vakman die de nodige ervaring heeft. De zonnescherm specialist kan je al deze zorg uit handen nemen, en geeft naast een vlekkeloze montage ook nog de nodige garantie.knikarmscherm mogelijkheden

De voor- en nadelen van het knikarmscherm

De belangrijkste voordelen die wij kunnen noemen zijn:

 • Veel schaduwoppervlak
 • Vrije doorloop
 • Volledige automatisering mogelijk
 • Het hele doekoppervlak wordt weggewerkt in de cassette behuizing
 • Kan bijna horizontaal worden gezet
 • Geeft meerwaarde aan de woning
 • Kan uitval hebben van wel drie meter
 • Kan op maat gemaakt worden

En de eventuele nadelen zijn:

 • Neemt veel ruimte in beslag, bij een klein tuinoppervlak
 • Voor klassieke huizen kan het iets te modern zijn
 • Zonnescherm doek heeft regelmatige reiniging nodig

knikarmscherm prijs

Prijsindicaties voor knikarmschermen

De prijs van een knikarmscherm is sterk afhankelijk van de afmetingen, het type cassette, de bediening en de gebruikte materialen. Er zijn online vele mogelijkheden om de prijs te berekenen die bij de maatvoering past van jouw persoonlijke situatie op het terras. Geen enkel terras heeft exact dezelfde afmetingen, en vaak is eerst een voorinspectie en het opnemen van maten nodig om zo de kostprijs te bepalen. 
Onderstaande prijzen zijn een indicatie, zo krijg je een idee wat de kosten mogelijk kunnen zijn.

Als je meerdere knikarmschermen koopt bij dezelfde leverancier, kan er vaak een korting gegeven worden op de montagekosten. De exacte prijs voor een zonnescherm met knikarm is dus lastig te bepalen. Aarzel dus niet om contact op te nemen. Via onze offerteservice brengen wij jou in contact met verschillende leveranciers die je elk om beurt een deskundig advies en een gerichte offerte toesturen. 

Knikarmscherm
Specificaties:

 • Semi-cassette
 • Breedte 4500 millimeter
 • Uitval 2500 millimeter
 • Automatische bediening inclusief afstandsbediening
 • Eigen keus doekkleur en systeemkleur
 • Inclusief montage
 • 5 jaar garantie

Prijs: 1331 euro

Groot knikarmscherm
Specificaties:

 • Volledig gesloten cassette
 • Breedte 7000 millimeter
 • Uitval 3000 millimeter
 • Automatische bediening met wandschakelaar
 • Eigen keus doekkleur en systeemkleur
 • Inclusief montage
 • 5 jaar garantie

Prijs: 3912 euro