Schaduwdoek

schaduwdoekEen schaduwdoek of een zonnezeil is een andere variant van een zonnescherm. Een zonnescherm bevestig je altijd aan de muur van een gebouw, waar je die vervolgens op kan rollen.
Een schaduwdoek staat los van de muur en wordt op palen geplaatst, of strakgetrokken door kabels die aan de muur worden bevestigd.

Schaduwdoek: voordelen en nadelen

Voordelen

  • Een zonnezeil is volledig hittebestendig.
  • Op deze schaduwdoeken zit meestal een garantie indien ze scheuren door slecht weer.
  • Heel licht van gewicht.
  • Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Nadelen

  • Bij heel slecht weer (hagel, storm, …) kunnen scheurtjes in het schaduwdoek voorkomen.
  • Afhankelijk van het soort doek zijn sommige zonnezeilen doeken waterdoorlatend, of kan schimmelvorming optreden.
  • Je moet palen zetten om het schaduwdoek te ondersteunen of je moet boren in de muur om het zonnezeil strak te trekken.

schaduwdoek zonnescherm

Schaduwdoek prijzen

Een zonnezeil kost niet zo heel veel. De prijs hangt natuurlijk af van de grootte en de soort plaatsing.
Zo zal je voor een schaduwdoek die alleen op palen steunt meer betalen dan voor een schaduwdoek die (deels) aan de muur is bevestigd.
Reken voor de goedkoopste, doch kwalitatieve schaduwdoeken op een kostenplaatje van ongeveer €300,00. Voor duurdere, grotere en luxueuzere schaduwdoeken betaal je natuurlijk meer.
Kwalitatieve schaduwdoeken vind je op alumbro.

Vooraleer je het schaduwdoek plaatst

Bij het plaatsen van een schaduwdoek moet je zeker rekening houden met bepaalde zaken!
Als eerste is er de afmeting van het zonnezeil. Zorg ervoor dat je zeker wat ruimte overhebt op de plaats waar je het schaduwdoek wilt plaatsen.
Ten tweede moet je ook letten op de hoogte van het schaduwdoek. Zo moet je opletten voor deuren die je open doet, ramen, …

Tijdens het bevestigen zelf dien je ook aandachtig onderzoek te doen naar de sterkte van de muren. Indien de muren de trekkracht van het schaduwdoek niet kunnen verdragen, ben je beter dat je voor palen opteert.

Een ander belangrijk punt die je zeker niet mag vergeten is de waterafloop van het zonnezeil. Zorg er dus zeker voor dat het schaduwdoek per één meter hoogte zo’n 30 % naar beneden helt.zonnezeil schaduwdoek

Zonnezeil plaatsen

Schaduwdoek aan muren bevestigen

Voor de bevestiging van een schaduwdoek aan een gevel dien je een gat van ongeveer 10 millimeter in de muur te boren, waarin vervolgens een plug wordt geplaatst. In deze plug wordt een schroefoog geschroefd.
Is de gevel niet uit beton of bakstenen opgebouwd, maar uit hout? Dan is het belangrijk dat er minimaal twee centimeter hout is waarin de schroefoog kan worden vastgeschroefd.

Schaduwdoek aan palen bevestigen

Palen worden gebruikt indien je onvoldoende muren hebt om het zonnezeil aan te bevestigen, of indien het zonnezeil relatief ver van de woning wordt geplaatst. Voor houten palen opteer je het best voor hardhout of behandeld zachthout. Een sterkere, doch ook duurdere optie is ook mogelijk: RVS palen of stalen palen.
Probeer de palen altijd zo’n 80 cm in de grond te stoppen, zodat de palen nooit kunnen worden losgetrokken.
Om de palen nog sterker te maken kan je ze met betonnen funderingen rotsvast zetten.zonnescherm doek schaduwdoek

Zonnezeil goedkoop aankopen

Interesse in een schaduwdoek?
Kwalitatieve zonnezeilen tegen een goedkopere prijs koop je het best on-line aan. Hier vind je schaduwdoeken van hoge kwaliteit, tegen de laagste prijs.

Alternatief voor een schaduwdoek

Natuurlijk is een schaduwdoek niet voor iedereen het ideaal.
Er zijn vaak ook mensen die opteren voor een iets vastere variant van dit schaduwdoek. Een mogelijke oplossing hiervoor is om te opteren voor pergolas.
Een soort van terrasoverkapping maar dan specifiek bedoelt om los van de muur te kunnen plaatsen op eender welke plek waar jij wat meer schaduw wilt.