Een zonneschermdoek vervangen: zelf doen of laten doen?

Een zonneschermdoek laten vervangen

doek zonnescherm vervangenWaarom zou je een heel nieuw zonnescherm aanschaffen als je alleen maar het zonneschermdoek moet vervangen? Het vervangen van een zonneschermdoek is toepasbaar op de meest voorkomende soorten zonneschermen en het is een eenvoudigere taak dan mensen wel eens denken. Daardoor kost deze klus ook niet zo veel. In dit artikel krijg je meer informatie over het (laten) vervangen van een zonneschermdoek.

Welk soorten zonneschermdoek kan ik laten vervangen?

Er zijn allerlei manieren om ons huis te beschermen tegen het felle zonlicht. Een manier die al vele jaren wordt gebruikt, is het aanbrengen van een zonnescherm aan de gevel. Bij een zonnescherm zorgt een doek ervoor dat het zonlicht tegengehouden wordt. Deze soort zonwering heb je in allerlei maten en kleuren. Omdat de techniek van veel zonneschermen hetzelfde is, kun je voor ieder model het doek vervangen. Je kan het doek in principe bij twee soorten zonwering laten vervangen. Namelijk bij het uitvalscherm en het knikarmscherm.

Beide soorten zonneschermen kunnen zowel elektrisch als handmatig bediend worden. Voor het vervangen van het zonneschermdoek maakt de wijze van bediening niet uit. Het doek kan in principe altijd vervangen worden. We lichten beide soorten zonneschermen even kort toe.

Het knikarmscherm

Het voordeel van een knikarmscherm, in vergelijking met een uitvalscherm, is dat je er vrij onderdoor kunt bewegen en je dus geen rekening hoeft te houden met de twee zijarmen. Een knikarmscherm is eveneens aan de gevel gemonteerd, maar rolt horizontaal uit: de twee armen gaan recht vooruit.

Het uitvalscherm

Een uitvalscherm monteer je boven het raamkozijn aan de gevel. Deze zonwering heeft twee vaste armen aan de zijkant van de constructie. Het zonneschermdoek zit in de oprolbuis. Zodra het scherm uitgerold wordt, gaan de twee armen omlaag. Je kunt uitvalschermen in veel verschillende breedtes krijgen, waardoor ze geschikt zijn voor vrijwel ieder raam.

zonneschermdoek vervangen

Waarom zou je een zonneschermdoek laten vervangen?

In de loop van de tijd raakt het zonneschermdoek verweerd. Ook al gebruik je de zonwering niet zo veel, het weer heeft nu eenmaal invloed op de duurzaamheid van het doek. Meestal zie je dat het zonneschermdoek vaal wordt en slijtplekken of zelfs gaten gaat vertonen. Ook komt het regelmatig voor dat de stiknaden (gedeeltelijk) loslaten. Hoog tijd voor een nieuw doek dus!

In de meeste gevallen zijn de armen, de oprolbuis en de voorlijst van het zonnescherm nog in prima staat en is het nog niet nodig om deze ook te vervangen. Het vervangen van het zonneschermdoek is meestal geen tijdrovende of ingewikkelde klus. Daarom is het handiger en goedkoper om alleen het zonneschermdoek te laten vervangen in plaats van een volledig nieuw systeem te kopen.

De keuze voor een nieuwe zonneschermdoek

Het vervangen van een zonneschermdoek begint bij het uitzoeken van een nieuw doek. Deze zonwerende doeken zijn in allerlei soorten kwaliteit, kleuren en designs beschikbaar. Bij de meeste aanbieders kun je dan ook vaak kiezen uit tientallen kleuren.
Qua design heb je ook nog de keuze uit een effen of een gestreept zonneschermdoek. Afhankelijk van de kwaliteit loopt de prijs natuurlijk ook wel op.

Welk doek je neemt, is dus vooral een kwestie van persoonlijke smaak en budget. Er zijn diverse leveranciers van zonnedoekschermen te vinden. Al deze leveranciers kunnen altijd wel enkele voorbeelden tonen (eventueel ook bij je thuis). Als je eenmaal je keuze hebt gemaakt en het doek is besteld, zal het zonneschermdoek vervangen moeten worden.

Het best neem je contact op met de leverancier van je zonnescherm of vraag je een offerte aan via deze pagina.

zonneschermdoek vervangen

Hoe gaat het vervangen van het zonneschermdoek in zijn werk?

We zullen hieronder in een stappenplan aangeven hoe men te werk gaat met het vervangen van het doek van een zonnescherm:

  • Het oude zonneschermdoek wordt helemaal uitgerold.
  • Het oude doek wordt losgesneden van de voorlijst en oprolbuis.
  • De oprolbuis en de voorlijst worden aan een kant losgemaakt en de doekresten worden eruit geschoven.
  • Het nieuwe zonneschermdoek wordt voorzien van de oude pezen en aan een kant in de voorlijst geschoven.
  • De andere zijde van het doek wordt in de oprolbuis geschoven.
  • De voorlijst en de oprolbuis worden weer dichtgemaakt aan de zijkanten.
  • Nu wordt het zonneschermdoek weer opgerold en de klus is geklaard.
  • Je kunt weer minstens tien jaar genieten van je opgekalefaterde zonnescherm.

Wat kost het om een zonneschermdoek te vervangen?

De prijs van het vervangen van een zonneschermdoek bestaat uit twee componenten: het doek zelf en de montage ervan.
De prijs van het doek is afhankelijk van de kwaliteit van het doek (met kwaliteit bedoelen we hoe goed het doek beschermt tegen UV-straling) en de oppervlakte van het doek (hoe groter de oppervlakte, hoe duurder het doek).
Bij de kosten voor de montage spelen onder meer de bereikbaarheid van het zonnescherm en het type zonnescherm een rol. Daarbovenop is de kost van vakmannen ook nog eens afhankelijk van bedrijf tot bedrijf.

Wat kost het laten vervangen van een zonneschermdoek?

De prijs voor een zonneschermdoek varieert per leverancier. Het is daarom lastig om een exacte prijs te geven.
De hier gegeven prijzen zijn dan ook richtprijzen (inclusief btw). De actuele prijzen kunnen anders liggen.

Een doek van redelijke kwaliteit heb je voor veertig tot vijftig euro per vierkante meter. Wil je een zonneschermdoek van goede kwaliteit dan moet je rekenen op zeventig tot honderd euro per vierkante meter. Voor een zonneschermdoek van zeer goede kwaliteit ben je meer dan honderd euro per vierkante meter kwijt.
De kosten voor de montage zijn lastig in te schatten. Je mag toch al snel rekenen op een prijs van tweehonderd euro. Afhankelijk van de eerder genoemde factoren kan de prijs van de montage verder oplopen.

Wil je graag exact weten hoeveel dit werkje kost? Vraag dan een gratis en vrijblijvende offerte aan via onze gratis online dienst.

Een zonneschermdoek laten vervangen of zelf doen?

Veel aanbieders van zonneschermdoeken doen voorkomen alsof het vervangen van een zonneschermdoek een simpel karweitje is dat je gemakkelijk zelf uit kunt voeren. Er zijn op het internet dan ook diverse video’s te vinden waarin uitgelegd wordt hoe dit vervangen in zijn werk gaat.

Wij twijfelen niet aan jouw kunnen, maar weet wel dat het moeilijker is dan het lijkt. Je moet bijvoorbeeld heel precies de oppervlakte meten. Eén meetfoutje en je kunt het hele doek weggooien.

Daarnaast moet je altijd met meerdere personen zijn om het doek te monteren en als je een ingewikkeld type zonnescherm hebt (bijvoorbeeld met elektrische bediening) dan moet je zeker wel enige vakkennis bezitten. Daarom kun je het vervangen van een zonneschermdoek beter overlaten aan de vakman. Hij bezit de juiste kennis en ervaring en bij eventuele gebreken kun je altijd op hem terugvallen. Bovendien krijg je dan ook garantie op de montage.