Drie tips om je huis met draai kiepramen koel te houden tijdens een hittegolf

De bekende draai-kiepramen zijn zeer praktisch, omdat je ze zowel kan opendraaien als kiepen. Maar ze bieden ook een uitdaging om raamdecoratie voor te vinden. Hoe zorg je er nu voor dat je de juiste raambekleding kiest voor dit type raam en welke soorten zijn voor dit type raam de juiste keuze? Hier vind je 3 tips voor het kiezen van raamdecoratie voor draai-kiepramen.

Tip 1: Shutters 

Een van de soorten raamdecoratie die perfect past op een draaikiepraam is de shutter. Shutters op draaikiepramen betekent dat je het raam nog steeds gemakkelijk kan openen en kantelen. Bij dit type raam worden shutters altijd op het kozijn van het raam geplaatst: dit zorgt ervoor dat de shutters altijd meebewegen met het raam. Daarnaast past deze raamdecoratie in iedere ruimte. Shutters zijn in diverse afmetingen aan te schaffen, maar je hebt ook de keuze uit diverse houtsoorten en kleuren. Kortom: keuze genoeg voor het plaatsen van mooie shutters bij je draaikiepramen.

Tip 2: Houten jaloezieën 

Ook een goede optie: houten jaloezieen. Deze raamdecoratie is zeer geschikt voor op draaikiepramen. Dit is mogelijk door te kiezen voor jaloezieën met zijgeleiding. Deze zijgeleiding is gemaakt van sterk staaldraad: deze loopt door de lamellen heen. Klap je het raam open, dan blijven de jaloezieën langs het raam lopen en vormt deze raamdecoratie een goede oplossing. Een groot voordeel van houten lamellen is dat ze worden uitgelijnd wanneer er meerdere ramen naast elkaar zitten. Zo krijg je een strakke look. Let wel op de raamklink: als deze te dicht op het raam zit kan je het raam minder makkelijker openen.

Raamdecoratie-draai-kiepraam-683x1024.jpg
© Minneboo Fotografie Nicole Minneboo

Tip 3:  Plissé gordijnen

Een derde mogelijkheid is het plaatsen van plissé gordijnen op draaikiepramen. Deze gordijnen kunnen op diverse manieren aan het raam worden bevestigd. Bij houten kozijnen is er sprake van een ingespannen systeem met steunen aan de onderzijde. Bij een aluminium of kunststof kozijn is er sprake van speciale draaikiepraam-steunen. De plissé blijft hierdoor netjes hangen als het raam in de kantelstand staat. Kies je voor dubbele plissé gordijnen in de living of ergens anders in huis? Dan wordt de ruimte ook nog eens een stuk beter geïsoleerd. Dit type raamdecoratie is minder geschikt voor vochtige ruimtes: houd hier dan ook rekening mee.