Schaduwdoek: een goedkoop alternatief voor een terrasoverkapping

Een schaduwdoek biedt je een aangenaam schaduwplekje tijdens dagen waarop de zon fel schijnt. Het houdt je bovendien droog wanneer het regent en geeft je tuin een meer gezellige uitstraling. Maar welke mogelijkheden zijn er en wat kost het je?

Schaduwdoek voordelig aankopen? Online vanaf €16,99!

schaduwdoek zonnezeil

Wat is een schaduwdoek?

Zoals de naam al zegt, is een schaduwdoek, zonnedoek of zonnezeil niets anders dan een doek dat schaduw brengt. De overbekende parasol wordt het meest gebruikt om schaduw te creëren op het terras of in de tuin, maar zo langzamerhand begint het schaduwdoek deze aardig te verdringen. Een schaduwdoek bevestig je eenvoudig aan de gevel en/ of aan staanders. Schaduwdoeken zijn er in verschillende vormen, bijvoorbeeld in de vorm van een rechthoek, driehoek, vierkant of een trapezevorm.

Webshops met schaduwdoeken

Kijk voor een groot aanbod en mooie prijzen eens naar volgende webshops:

schaduwdoek zonnescherm

Talloze redenen om te kiezen voor een schaduwdoek

Of je nu voor een schaduwdoek op maat of een voorgemaakt doek kiest, het heeft altijd een aantal interessante voordelen waarvan je kan genieten. Zo heb je de keuze uit ontzettend veel uitvoeringen. De doeken bestaan namelijk in verschillende formaten, vormen, diktes en kleuren.

Afhankelijk van het type doek dat je kiest beschermt het je bovendien tegen regen of uv-licht. Dat betekent dus dat jij nog meer kan genieten van je tuin! Het is tevens één van de goedkoopste manieren om een knus schaduwplekje te creëren. Redenen genoeg dus om een schaduwdoek aan te schaffen!

Wanneer is een schaduwdoek voor jou de beste keuze?

Een schaduwdoek plaatsen op je terras is niet de enigste mogelijkheid. Interessante alternatieven zijn een knikarmscherm, terrasoverkapping, de veranda en de parasol. Hieronder bespreken we de kenmerken en de voor- en nadelen van elk alternatief, zodat je weet wat er voor jou de beste optie is!

Zonnescherm (knikarmscherm)

Ook een zonnescherm is een andere mogelijkheid. Dit is een scherm dat je aan je huis vastmaakt. Je hebt met dit systeem minder opties. Met een schaduwdoek heb je namelijk de optie om te kiezen waar je een schaduwplek maakt.

Voordelen

 • Warmtebehoud net zoals het schaduwdoek
 • Relatief goedkope oplossing

Nadelen

 • Minder flexibiliteit
 • Duurder dan schaduwdoek

Terrasoverkapping of veranda

In plaats van een doek (zonnezeil of knikarmscherm) kan je ook kiezen voor een terrasoverkapping of veranda. Het grote voordeel hiervan is dat het erg lang meegaat en het je tuin een bijzondere uitstraling geeft. Maar een veranda of terrasoverkapping is niet de beste optie als je weinig ruimte hebt of als je met een beperkt budget zit. Bovendien breek je het niet zo eenvoudig af wanneer je eventjes geen behoefte meer hebt aan schaduw.

Voordelen

 • Stijlvolle alternatieven
 • Lange levensduur

Nadelen

 • Neemt veel plaats in
 • Prijzig
 • Permanent

Parasol

In plaats van een schaduwdoek voor je terras kan je ook voor een parasol kiezen. Het grote voordeel is hier dat je het eenvoudig van plaats verandert. Een parasol neemt echter wel meer plaats in dan een schaduwdoek door de voet. Het is bovendien een stukje lastiger om te verplaatsen en je kan het niet makkelijk meenemen.

Voordelen

 • Relatief goedkoop
 • Verplaatsbaar

Nadelen

 • Zwaarder dan een schaduwdoek
 • Niet eenvoudig om mee te nemen
schaduwdoek alternatieven

Welke schaduwdoeken zijn er?

Is een zonnezeil je favoriete manier om schaduw in je tuin te creëren? Dan moet je nog kiezen welk zonnezeil er in je tuin past. Hieronder ontdek je de verschillende mogelijkheden!

Diverse vormen

Allereerst bestaan er zeilen in verschillende vormen. Zo is er niet alleen een zonnezeil met een driehoek vorm, maar ook een schaduwdoek in een rechthoek vorm of een harmonica schaduwdoek. Wat is voor jou de beste keuze?

De juiste optie is vooral afhankelijk van de ruimte die je in je tuin beschikbaar hebt. Een schaduwdoek in een rechthoek vorm neemt bijvoorbeeld meer plaats in dan een schaduwdoek met een driehoek vorm. Als je zeker wilt weten of je nu het best voor een schaduwdoek in een driehoek of rechthoekvorm kiest, is het een goed idee om op voorhand de ruimte op te meten. Houd hierbij rekening met speling langs de randen zodat je het optimaal kan bevestigen.

Een harmonica schaduwdoek is nog iets anders. Dit is een doek met een speciaal schuifsysteem waardoor je het kan verstellen naar wens. Het heeft bovendien een luxueuze uitstraling.

Allerlei kleuren

Een zonnezeil in driehoek of rechthoek vorm is ook nog eens verkrijgbaar in allerlei kleuren. De juiste kleur voor jou hangt uiteraard af van wat je zelf mooi vindt en van wat er het best past bij je tuin. Daarbij is het wel belangrijk dat je in je achterhoofd houdt dat een zonnezeil in het zwart of een andere donkere kleur warmte aantrekt. Eigenlijk is het dus best om te kiezen voor een zeil in een lichte kleur.

Waterdicht of luchtdoorlatend?

Naast de kleur en vorm zijn er twee soorten zeilen: het zonnezeil dat waterdicht is en het zeil dat luchtdoorlatend is. Een zonnezeil dat waterdicht is, wordt het vaakst gekozen. Dat is niet moeilijk om te geloven, want in België en Nederland durft het nogal vaak te regenen. Een schaduwdoek dat waterdicht is, beschermt je hier dus tegen.

Naast een schaduwdoek dat waterdicht is, kan je ook kiezen voor een zonnezeil dat water doorlaat. Dit doek is vervaardigd uit een speciaal gewoven stof. Het grote voordeel is dat het een extra UV-remmende werking heeft. Het houdt maar liefst 90 tot 95% van de zonnestralen tegen. Daarnaast is het steviger dan een schaduwdoek dat waterdicht is, waardoor het erg lang meegaat.

Wil je toch liever een schaduwdoek voor je terras uit waterdichte stof? Dan is het belangrijk dat het doek onderaan op een aflopende hoek van ongeveer 30 graden moet hangen. Op die manier blijft er geen grote plas water op het doek liggen.

zonnescherm doek schaduwdoek

Hoe wordt de kwaliteit bepaald?

De kwaliteit van het schaduwdoek, zonnezeil of zonnetent wordt vooral bepaald door de manier waarop het gemaakt is. Zijn de naden bijvoorbeeld enkel, dubbel of zelfs driedubbel gestikt en welk garen is er gebruikt? Wordt er een zeiloog gebruikt voor bevestiging of een nylonband? Tevens is de dikte van het doek van belang. Hoe dikker het doek, hoe beter de kwaliteit. De dikte van een schaduwdoek wordt aangegeven in gram per vierkante meter (gr/m2). Bij een waterdoorlatend doek kun je bij een dikte vanaf tweehonderd gr/m2 spreken van goede kwaliteit. Bij een waterdicht doek heb je goede kwaliteit vanaf 160 gr/m2.

Welke bescherming biedt een schaduwdoek?

Schaduwdoeken, zonnezeilen of zonnetenten bieden bescherming tegen de uv- stralen. Ook de kleur speelt hierin een rol. Hoe donkerder de kleur van het doek is, hoe beter de schaduwwerking. In de regel biedt een waterdoorlatend doek 90 tot 95 procent bescherming tegen uv- straling. Bij een waterdicht doek is dit iets minder, namelijk 85 procent. Bij een goede kwaliteit schaduwdoek mag je ervan uitgaan dat na enkele jaren gebruik deze bescherming nog steeds even hoog is. Een waterdoorlatend doek zorgt eveneens voor een aangename en verkoelende luchtcirculatie onder het doek. Hierdoor zit je bij deze soort doeken nog net even koeler.

zonnezeil terras

Hoe moet je een zonnezeil bevestigen?

Een zonnezeil bevestigen is helemaal niet zo moeilijk. Hoe je dit doet, hangt wel af van waaraan je het wilt vastmaken. Kies je voor een schaduwdoek met palen? Dan moet het anders bevestigd worden dan als je het doek aan de gevel van je woning aanbrengt. Een schaduwdoek met palen is vooral de beste oplossing als je terras zich niet meteen naast de woning bevindt of als je het gebruikt op een camping. In andere gevallen wordt er meestal voor bevestiging aan de gevel gekozen.

Een zonnezeil voor in je tuin bevestig je door met een hamerboor van 14mm een gat te boren in de muur van ongeveer 55 mm diep. Vervolgens plaats je een keibout in het gat en draai je de moer van de keibout aan. Hierna kan je het doek plaatsen.

Wil je het zonnezeil aan palen vastmaken? Dan dien je gaten in de houten palen te boren met een 15 mm boortje en daarna een rampamoer stevig in het hout te draaien. Vervolgens kan je een oogbout in de rampamoer draaien waaraan je je zonnezeil kan bevestigen.

Zo onderhoud je een zonnezeil

Een mooi zonnezeil in je tuin is een grote aanwinst, maar natuurlijk mag je niet vergeten dat het belangrijk is om je doek regelmatig te onderhouden. Op die manier verleng je de levensduur.

Het onderhouden van het zonnezeil op je terras is gelukkig helemaal niet moeilijk. Een waterdoorlatend doek kan je bijvoorbeeld schoonmaken met water en een borstel. Voor waterdichte doeken gebruik je het best geen chemische producten of ruwe borstels. Op die manier kan je namelijk de beschermende laag beschadigen. Daar dien je dus rekening mee te houden!

zonnezeil bevestigen

Schaduwdoek prijzen

Als je geïnteresseerd bent in een schaduwdoek doe je er goed aan om je op voorhand goed te informeren over de prijzen. Het spreekt daarbij voor zich dat een schaduwdoek op maat je een stukje meer gaat kosten dan eentje dat voorgemaakt is. Over het algemeen kan je echte rekenen op een kostprijs tussen de 29 en 500 euro. Ook de grootte, het materiaal en het type bevestiging van het schaduwdoek voor je terras hebben een grote invloed op de prijs.
De goedkoopste schaduwdoeken kun je online vinden bij winkels zoals Bol.com.

Wil je bijvoorbeeld graag een pergola met schaduwdoek? Dan betaal je hiervoor tussen de 250 en 1.500 euro. Het grote prijsverschil ligt er in of je kiest voor een houten terrasoverkapping met basisdoek (goedkoopste optie) of je kiest voor een terrasoverkapping uit aluminium met harmonicadoek (duurste optie.

Bespaar geld: koop je zonnedoek bij Bol.com

Ben je niet van plan om een schaduwdoek op maat te kopen? Dan kan je geld uitsparen door je prefab zonnezeil voor je terras bij Bol.com te kopen. In deze online webshop vind je namelijk al een zonnezeil voor je terras vanaf ongeveer 15 euro.

Het fijne is dat je op de webshop ook de haken, touw en andere bevestigingsmaterialen kan terugvinden. Je kan dus al meteen aan de slag!

zonnezeil schaduwdoek

Vast of verschuifbaar schaduwdoek?

In principe zijn er twee verschillende soorten schaduwdoek, zonnetent of zonnezeil: vast en harmonica.

Het vaste schuifdoek is de meest bekende soort. Dit schaduwdoek wordt vastgeknoopt aan palen en/of aan de gevel en blijft daar hangen. In de wintermaanden moet het doek opgeborgen worden.
Het uitschuifbare of harmonica schuifdoek kan naar believen open geschoven worden. Wil je maar een beetje schaduw? Dan schuif je het harmonicadoek bijvoorbeeld half open. Een verschuifbaar doek schuift over roestvrijstalen draden die gespannen zijn tussen bevestigingspunten. Het voordeel van het harmonicadoek is dat je het ’s winters gewoon (ingeschoven) kunt laten hangen.

schaduwdoek zonnescherm alternatief terrasoverkapping