Elektrisch zonnescherm

elektrisch zonnescherm

Zodra de zon weer fel begint te schijnen, wil je het liefst in de schaduw zitten onder een elektrisch zonnescherm. Ook binnenshuis wil je de temperatuur natuurlijk het liefst aangenaam koel houden. Het is dan een goed idee om een zonnescherm aan te schaffen. In dit artikel lees je welke opties je hebt op het gebied van zonneschermen, wat de prijzen ervan zijn en hoe je een elektrisch zonnescherm kan aansluiten.

Soorten zonneschermen

Als je de keuze hebt gemaakt om een zonnescherm te kopen, dan kun je daarna de verschillende opties vergelijken. We leggen je hier de verschillen uit tussen de twee mogelijkheden.

1. Uitvalschermen

Het meest populaire soort zonnescherm is het uitvalscherm. Deze zonwering wordt aan de gevel gemonteerd, boven het raamkozijn. Een uitvalscherm heeft een relatief scherpe hoek, waarmee je ook de laagstaande zon kunt weren. Dit type zonwering bestaat uit twee windvaste armen die omlaaggaan zodra je het scherm uitrolt. Doordat een uitvalscherm in verschillende breedtes verkrijgbaar is, kun je dit type zonwering voor bijna ieder raam gebruiken.

Er wordt vaak voor uitvalschermen gekozen bij flats, kantoren en voortuinen. Een uitvalscherm is minder geschikt voor een terras, omdat je door de scherpe hoek niet zo goed onder dit zonnescherm kunt zitten.

2. Knikarmschermen

Onder knikarmschermen kun je wel makkelijk zitten en je kunt er vrij onderdoor lopen, omdat je geen last hebt van de twee vaste armen aan de zijkanten. Een knikarmscherm bestaat uit een cassette waarin het zonnedoek oprolt. Deze cassette wordt aan de gevel van het huis gemonteerd. Als het zonnescherm opent, gaan de twee armen recht vooruit en rolt het doek er horizontaal uit. Het voordeel van een knikarmscherm is dat dit type zonwering in vele breedtes beschikbaar is.

elektrisch zonnescherm installeren

Hoe werkt een elektrisch zonnescherm?

Als je een zonnescherm wil laten plaatsen, kun je kiezen voor een handmatig uitrolbaar zonnescherm of een elektrisch zonnescherm. Vanzelfsprekend geniet je van meer gemak en comfort als je voor een elektrische zonneluifel gaat. Met een druk op de knop wordt het zonnescherm uitgerold. Er bestaan vier verschillende soorten elektrische bedieningen.

1. Elektrische zonneschermen met een schakelaar

Sommige zonneschermen kun je bedienen met een schakelaar aan de wand. Het scherm is dan voorzien van een motor met aandrijving. Het nadeel van een schakelaar is dat je de zonwering altijd van dezelfde vaste plek moet bedienen.

2. Elektrische zonneschermen met een afstandsbediening

Er bestaan ook elektrische zonneschermen die met een afstandsbediening te bedienen zijn. Het voordeel daarvan is dat je niet uit je luie stoel hoeft te komen om het zonnescherm uit te laten rollen als je eventjes genoeg van de zon hebt.

3. Elektrische zonneschermen met een zon- en windsensor

De meest gemakkelijke zonwering is het elektrische zonnescherm dat werkt op een zon- en windsensor. Als de zon schijnt, rolt het elektrische zonnescherm automatisch uit. Gaat de zon weg? Dan rolt het zonnescherm ook vanzelf weer naar binnen. Dit geldt ook voor als het hard waait. De elektrische zonwering rolt dan automatisch op, zodat er geen schade kan ontstaan.

4. Elektrische zonneschermen met bediening via een smartphone

Sommige elektrische zonneschermen kun je met je smartphone bedienen. Daarvoor moet je wel een speciale app op je telefoon downloaden, en een router plaatsen die je van de leverancier bij het zonnescherm krijgt. De bediening met je smartphone is niet alleen handig als je heerlijk in je zonnestoel zit, je kunt op deze manier zelfs je zonnescherm uitrollen vanaf je vakantieadres. Zo lijkt het toch alsof er iemand thuis is, waardoor inbrekers minder kans krijgen. Een laatste voordeel van dit type bediening is dat je het zonnescherm op vaste tijden kunt instellen.

elektrisch zonnescherm automatisch

Voordelen elektrische zonneluifel

Vergeleken met een handmatig bedienbaar zonnescherm biedt een elektrisch zonnescherm natuurlijk meer comfort en gebruiksgemak. Bovendien gaan elektrische zonneschermen doorgaans langer mee, doordat het doek altijd gelijkmatig uitrolt. Bij een handmatige bediening gaat dat niet altijd goed, waardoor er sneller defecten ontstaan. Als je kiest voor een elektrische zonneluifel met zon- en windsensor, gaat het scherm nog langer mee, omdat het scherm zichzelf tegen beschadigingen beschermt.

Nadelen elektrische zonneluifel

Ondanks de vele voordelen van elektrische zonwering, is er ook een nadeel te noemen.
Elektrische zonwering is duurder dan een handmatig bedienbaar zonnescherm. Dit geldt niet alleen voor de initiële aanschaf, maar ook voor de extra onderdelen en reparaties die je misschien moet betalen wanneer er onverhoopt een defect ontstaat.

Wat maakt de prijzen van een elektrisch zonnescherm?

We hebben al gezien dat een elektrisch zonnescherm relatief prijzig is. Toch hangt de uiteindelijke prijs af van de keuzes die jij maakt. Allereerst hangt het prijskaartje af van de afmetingen van de elektrische zonneluifel. Hoe groter het zonnescherm, hoe duurder de eindprijs. Daarnaast verschillen de prijzen per type zonwering. Een uitvalscherm is in de regel goedkoper dan een knikarmscherm. Ook het materiaal van het doek speelt een rol bij wat een elektrisch zonnescherm gaat kosten. Tot slot is het type bediening van belang. Een zonnescherm met een zon- en windsensor is duurder dan zonwering met een afstandsbediening.

Wat zal een elektrisch zonnescherm kosten?

Omdat de prijzen van de verschillende soorten zonneschermen behoorlijk uiteenlopen, is het niet eenvoudig een richtprijs te geven. We maken daarom een onderscheid tussen uitvalschermen en knikarmschermen.

Vraag hier een gratis offerte aan voor beide soorten zonneschermen.

1. Uitvalschermen

De gemiddelde prijs van een uitvalscherm ligt tussen de tweehonderd en de duizend euro. Voor die prijs kun je een uitvalscherm met een doek van gemiddelde tot goede kwaliteit verkrijgen. In dit geval spreken we van een doek met een breedte van maximaal vier meter. Ga je voor een elektrisch zonnescherm? Dan komen er nog kosten bij. Een uitvalscherm met een schakelaar kost doorgaans zo’n 150 tot 200 euro extra. Ga je voor een zonnescherm met afstandsbediening of bediening via je smartphone? Denk dan meer aan een eindprijs van 250 tot 300 euro extra. Als je daar bovenop ook nog een sensor wilt laten plaatsen, dan moet je er nog eens 200 tot 300 euro aan toevoegen.

2. Knikarmschermen

De gemiddelde prijs van een knikarmscherm ligt tussen de zevenhonderd en de vijftienhonderd euro. Voor die prijs kun je een knikarmscherm met een doek van gemiddelde tot goede kwaliteit verkrijgen. We gaan in dit geval uit van een doek van zo’n vier a vijf meter breed. Ook hier geldt dat je aan extra kosten moet denken als je het scherm wil automatiseren. Knikarmschermen met een schakelaar kosten zo’n 150 tot 200 euro extra, terwijl een zonwering met afstandsbediening of bediening per telefoon ongeveer 250 tot 300 euro aan meerprijs hebben.

elektrisch uitvalscherm

Hoe zelf een elektrisch zonnescherm installeren?

Als je zo min mogelijk geld wil uitgeven, kun je ervoor kiezen om het elektrische zonnescherm zelf te plaatsen. Zorg er in dat geval wel voor dat je weet hoe je de door jou aangekochte zonwering moet bevestigen. Zoek dit op internet op of vraag de leverancier om tips. Omdat een elektrisch zonnescherm groot en zwaar is, is het een goed idee om het samen met iemand anders op te hangen. Dan is het ook eenvoudiger om te verifiëren dat het geheel waterpas hangt. Als je het zonnescherm zelf wil ophangen, heb je ook de juiste materialen nodig. Het best maak je gebruik van extra sterke chemische ankers. Daarmee komt het zonnescherm extra vast aan de muur te zitten. Zorg er tot slot voor dat je de benodigde gereedschappen in huis hebt. Denk hierbij aan een goede boormachine en kwalitatieve bits. Vergeet ook niet om een goede waterpas aan te schaffen. Natuurlijk heb je ook een stevige ladder nodig.

Kan ik een professional inschakelen om het elektrische zonnescherm te installeren?

Betaal jij liever een kleine meerprijs om de hulp van een professional te krijgen? Denk bij de montage van een elektrisch zonnescherm aan ongeveer tweehonderd tot driehonderd euro. De uiteindelijke plaatsingskosten hangen af van de grootte en het soort zonnescherm en de bijbehorende bediening. Het voordeel van de hulp van een vakman is dat je er zeker van bent dat het zonnescherm op de juiste manier geplaatst is, en dat je bij eventuele defecten op ieder moment kan terugvallen op het bedrijf dat het scherm geplaatst heeft.

Via onze website kun je verschillende vrijblijvende (en gratis) offertes aanvragen om zonwering in jouw buurt te plaatsen.

Mijn elektrisch zonnescherm gaat niet meer omhoog, wat nu?

Als je elektrische zonnescherm niet meer oprolt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Bij een knikarmscherm komt dat vaak doordat de buismotor defect is. In dat geval moet je een nieuwe motor aanschaffen en plaatsen of laten plaatsen. Maar misschien is de oplossing veel simpeler en is de batterij in de zender leeg. Dan hoef je alleen de batterij te vervangen. Bij een uitvalscherm kan het probleem verholpen worden door de buismotor of de condensator van de buismotor te vervangen. Het kan ook zo zijn dat de bandopwinder defect is. Neem contact op met je leverancier om samen uit te vinden waar het probleem zich bevindt en wat je eraan kunt doen.

Hoe kan ik het elektrisch zonnescherm doek vervangen?

Meet het oude doek van het zonnescherm op en bestel een nieuw passend zonnescherm doek. Met behulp van een afstandsbediening of met de drukknoppen aan de zijkant van het zonnescherm kun je de zonweringsmotor opnieuw afstellen, zodat het doek weer op de juiste wijze stopt met uitrollen. Je kunt hierbij ook hulp van een professional inschakelen.

Elektrisch zonnescherm: prijzen vergelijken

Ben je op zoek naar een elektrisch zonnescherm aan de laagste prijs? Vul onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met zonnescherm installateurs uit de buurt. Ontvang offertes op maat en bespaar tot 30% door prijzen te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk type zonwering zoekt u?

2. Voor hoeveel ramen zoekt u zonwering?

3. Wanneer wenst u de zonwering te laten installeren?

4. Wanneer bent u het best bereikbaar?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.