Zonnescherm op palen

zonneschermen met palen schaduwdoek

De meeste mensen zijn wel bekend met het zonnescherm. Deze zorgt ervoor dat het ’s zomers lekker koel in huis blijft en dat je toch gezellig van het warme weer buiten kan genieten. Als je een zonnescherm met een knikarm hebt, kun je het scherm ook nog gebruiken als terrasoverkapping. Echter, deze zijn meestal net te klein om er met meerdere mensen comfortabel onder te kunnen zitten. Een zonnescherm op palen of staanders biedt dan uitkomst. In dit artikel krijg je veel informatie over een zonnescherm op palen.

Wist je dat een zonnescherm op palen (schaduwdoek) al online aan te kopen is vanaf €16,99? Bekijk hier de mogelijkheden.

Welke soorten zonneschermen zijn er?

Al decennia lang beschermen we onze huizen tegen de felle zon in de zomer door zonneschermen te gebruiken. Het uitvalscherm is de klassieker onder de zonneschermen: een doek dat schuin naar beneden afrolt. Betrekkelijk nieuw zijn de knikarmschermen. Deze zonneschermen rollen niet schuin naar beneden uit, maar recht naar voren. Het voordeel hiervan is dat je eronder kunt zitten, zonder last te hebben van het doek en de zijarmen. Je vangt dus twee vliegen in een klap: je woning blijft koel en je hebt een terrasoverkapping.

Waarom een zonnescherm op palen?

Bij een knikarmscherm ben je toch enigszins beperkt als het gaat om de oppervlakte. De maximale uitval van een knikarmscherm is vier meter. Een groter uitval kunnen de knikarmen niet meer aan. Het nadeel van deze vier beschikbare meters in de schaduw, is dat je er niet met al te veel mensen onder kunt zitten. Dit probleem wordt opgelost door een zonnescherm op palen te nemen. Een dergelijk zonnescherm heeft aan de voorzijde twee staanders waar de voorlijst op rust. Hierdoor komt niet al het gewicht op de zijarmen terecht en kun je dus een groter zonnescherm nemen waar je met meer mensen onder kunt zitten.

zonneschermen met palen

Wat is een zonnescherm op palen precies?

Het doek van een zonnescherm met staanders zit in een cassette die aan de gevel bevestigd is. Meestal kan deze cassette (en dus ook het hele systeem) iets kantelen, waardoor je de hellingshoek aan kunt passen. Aan de cassette zijn de liggers verbonden die het doek uitrollen. De positie van de liggers is meestal aan te passen, zodat je de positie van de staanders goed kunt bepalen. De staanders worden meestal op betonpoeren geplaatst. Deze blijven dus, net als de liggers, altijd in het zicht staan. Het doek gaat naar voren door de voorlijst die, als het doek volledig is uitgerold, op de staanders zal steunen. Het doek wordt verder onder spanning gehouden door gasveren die in de liggers zijn weggewerkt. Je kunt een zonnescherm op palen met zowel handmatige als elektrische bediening kopen.

Anderzijds is er ook de mogelijkheid om een losstaand zonnescherm op palen te nemen. Het zogenaamde schaduwdoek.

Het doek van een zonnescherm op palen

De keuze van het doek is niet onbelangrijk voor een zonnescherm. Het doek heeft namelijk een behoorlijk effect op de hoeveelheid licht en warmte dat het doorlaat. Als je kiest voor donkere kleuren, kun je erop rekenen dat het koeler wordt onder het zonnescherm, omdat deze meer zonlicht tegen houden. Er zijn verschillende soorten doeken te koop voor een zonnescherm op palen. Het beste kun je kiezen voor een doek dat vochtbestendig, rot- en schimmelvrij, vet- vuilafstotend en bestand is tegen normale weersinvloeden. Aan ieder doek hangt een bepaald prijskaartje. De keuze voor het doek is dan ook vooral een kwestie van persoonlijke smaak en budget.

zonnescherm op palen

De voordelen van een zonnescherm op palen

Een zonnescherm op palen biedt veel voordelen ten opzichte van een ‘normaal’ zonnescherm. We zetten ze even op een rijtje:

  • Een zonnescherm op palen heeft een grotere oppervlakte, waardoor je dus meer ruimte in de schaduw hebt.
  • Door de grotere oppervlakte blijft er meer warmte onder het doek hangen, waardoor je ’s zomers ook in de late uren nog kunt genieten van het zonnescherm.
  • Een zonnescherm op palen zorgt voor verkoeling binnenshuis en buitenshuis.
  • Het is erg goedkoop in vergelijking met andere zonwering. Als je het niet erg vindt om deze zonwering zelf op te zetten, dan kan je ze online al aankopen voor €16,99 per schaduwdoek.

De nadelen van een zonnescherm op palen

Waar voordelen zijn, zijn meestal ook nadelen. Ook een zonnescherm met staanders ontkomt hier niet aan. Het is de kunst om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. We zetten ook de nadelen op een rijtje:

  • Het zonnescherm is geen regenscherm en bij regen zal het scherm dus ingerold moeten worden. Een licht buitje vormt geen probleem voor het scherm, maar langdurige of hevige buien wel. De stof zal bij langdurige blootstelling aan regen kunnen gaan krimpen, scheuren of vlekken vertonen.
  • Bij harde wind dient het zonnescherm op palen ook ingerold te worden. Door de relatief grote oppervlakte van het scherm is de kans op scheurvorming erg groot. Als je een elektrisch bedienbaar zonnescherm op staanders hebt, is het mogelijk om een regen- en windsensor te plaatsen. Het zonnescherm rolt dan zelf in als het regent of waait.
palen zonnescherm

De afmetingen van een zonnescherm op palen

De maximale uitval van een uitvalscherm en de maximale lengte van een knikarmscherm is hoogstens vier meter. Door de staanders kan een zonnescherm op palen een grotere lengte aan. Zonneschermen met staanders zijn verkrijgbaar met lengte van 4,5 tot zes meter. Daarmee vergroot je het terrasoppervlak behoorlijk.

Wat is het verschil met een terrasoverkapping?

Een veel gehoorde opmerking is dat je beter een terrasoverkapping kunt nemen in plaats van een zonnescherm met staanders. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen een zonnescherm op palen een terrasoverkapping. Het belangrijkste verschil zit hem in het doel waarvoor je het scherm of de overkapping wilt gebruiken. Ben je een echt buitenmens en wil je zo veel mogelijk (liefst in alle jaargetijden) overdekt buiten zitten? Wil je eventueel ook nog een extra opslagplaats voor je tuinmeubels? Kies dan voor een terrasoverkapping. Wil je voornamelijk dat je huis koel blijft op warme dagen en dat je dan buiten lekker in de schaduw kunt zitten? Ga dan voor het zonnescherm op palen.

terrasoverkapping zonnescherm op palen

Welke factoren zijn van invloed op de prijs van een zonnescherm op palen?

De prijs van een zonnescherm met staanders is afhankelijk van meerdere factoren. Een daarvan is de oppervlakte van het doek. Immers, des te groter de oppervlakte, des te hoger de prijs. Ook de kwaliteit van het doek en de bediening (elektrisch of handmatig) zijn van invloed op de prijs. Door al deze factoren is het lastig om een exacte prijs te noemen. We kunnen daarom alleen een inschatting geven. Het gaat om richtprijzen en deze zijn inclusief btw, maar exclusief plaatsing. De actuele prijzen kunnen anders liggen en zijn altijd afhankelijk van de situatie ter plekke.

Online kan je al eens een kijkje nemen in onze webshop.
Voor meer informatie over terrasoverkappingen kan je hier terecht.

Wat kost een zonnescherm op palen?

De gemiddelde prijs van een zonnescherm op palen ligt tussen 2500 en 3000 euro. Dit is in feite eerder een terrasoverkapping.
Je koopt dan een zonnescherm met een behoorlijke afmeting (vijf keer zes meter), elektrisch bedienbaar en doek van goede kwaliteit. Wil je een zonnescherm dat kleiner is, handmatige bediening heeft en een doek van redelijke kwaliteit? Reken dan in ieder geval nog op een bedrag dat begint bij 2000 euro. Wil je juist een luxueuzer scherm (bijvoorbeeld met een regen- en windsensor) en een doek van zeer goede kwaliteit? Dan beginnen de prijzen bij 3500 euro en kunnen oplopen tot 5000 euro of meer.

Een beter alternatief is het schaduwdoek. Die kan je al aankopen vanaf €16,99 als je het niet erg vindt om ze zelf te installeren.

zonnescherm met palen

Zelf plaatsen of laten doen?

Als je een zonnescherm op palen wilt monteren, kun je dit het beste overlaten aan een vakman. Het is namelijk nogal een precies karweitje. Daarnaast moet je altijd met meerdere personen zijn om het doek te monteren en als je een ingewikkeld type zonnescherm hebt (bijvoorbeeld met elektrische bediening) dan moet je zeker wel enige vakkennis bezitten. Daarom kun je het vervangen van een zonneschermdoek beter overlaten aan de vakman. Hij bezit de juiste kennis en ervaring en bij eventuele gebreken kun je altijd op hem terugvallen. Bovendien krijg je dan ook garantie op de montage.

Laat meerdere offertes maken

Er zijn verschillende aanbieders van zonneschermen op palen. Daarom kun je het beste een offerte laten maken door meerdere (bij voorkeur drie) leveranciers. Het vergelijken van offertes loont en je kunt dan ook al snel een flink bedrag besparen. Het is trouwens verstandig om niet direct voor de goedkoopste aanbieder te gaan, maar goed naar de verhouding tussen prijs en het aangebodene te kijken. Een offerte aanvragen via onze website is altijd gratis en je hebt geen aankoopverplichting.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk type zonwering zoekt u?

2. Voor hoeveel ramen zoekt u zonwering?

3. Wanneer wenst u de zonwering te laten installeren?

4. Wanneer bent u het best bereikbaar?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
zonnescherm op palen