Zonnescherm voor een veranda: mogelijkheden, info en prijzen

zonnescherm veranda

Met een zonnescherm kan je op ieder moment een ideale temperatuur onder je veranda creëren. Zo blijft de veranda in de zomer lekker fris en heb je in de winter minder last van de laagstaande zon. In dit artikel lees je alles over de voordelen van een zonnescherm, over de opties en over de kostprijs ervan.

Voordelen van een zonnescherm voor een veranda?

Als je een veranda of een terrasoverkapping hebt, dan geniet je van de luxe van schaduw tijdens warme zomerdagen. Het nadeel ervan is dat het onder het afdak erg warm kan worden. Als je een oprolbaar zonnescherm in je veranda laat plaatsen, dan kun je de hitte in hoge mate beperken.

Een zonnescherm wordt doorgaans gemaakt van een zonwerende stof die niet alleen de warmte maar ook de zonnestralen tegenhoudt. Dit houdt niet in dat het scherm het zonlicht weert. Het doek laat licht door, maar filtert de schadelijke UV-straling waardoor je niet met je ogen hoeft te knijpen en waardoor je minder snel verbrandt. De meeste zonneschermen zijn uitschuifbaar. Dus als jij lekker in de zon op de veranda wil zitten terwijl jouw partner graag in de schaduw blijft, dan is dit de perfecte oplossing.

zonnescherm overkapping

Verschillen tussen vast zonnescherm en uitschuifbaar zonnescherm?

Er bestaan twee soorten zonneschermen voor veranda’s.

In de meeste gevallen kiezen mensen voor de uitschuifbare zonneschermen. Het voordeel daarvan is dat je zelf kunt bepalen hoeveel zon je op de veranda wil laten schijnen. Schuifbare zonneschermen zijn beschikbaar in handmatige en geautomatiseerde versies. Het voordeel van een vast zonnescherm daarentegen is dat deze optie goedkoper is.

Hoe werkt een zonnescherm voor een veranda?

Een zonnescherm bestaat uit een cassette en een doek. Het doek zit verstopt in de cassette en wordt naar buiten gedraaid als je het scherm opent. Het schuift dan over de geleidende rails. Dankzij een veersysteem blijft het doek strak gespannen staan.

zonnescherm voor veranda

Uit welke soorten bediening kan ik kiezen?

Je hebt de keuze uit verschillende soorten bediening voor het zonnescherm. Allereerst kun je natuurlijk kiezen voor een handmatig uitrolbaar zonnescherm. Maar veruit de meest populaire optie is het elektrisch zonnescherm voor de veranda.
Bij een geautomatiseerd scherm laat je het scherm met een druk op de knop zakken. Dit kan ofwel een letterlijke knop aan de muur zijn, ofwel een virtuele knop.

1. Bediening met een wandschakelaar

Het voordeel van een schakelaar die aan de wand gemonteerd wordt, is dat het iets goedkoper is en dat je de schakelaar altijd bij de hand hebt.

2. Bediening met een afstandsbediening

De bediening met een afstandsbediening is natuurlijk ook wel heel gemakkelijk, vooral als je lekker in je luie stoel in de zon ligt.

3. Bediening via je smartphone

Een derde optie is de bediening via een bijbehorende applicatie op je smartphone. In dit geval kan je het zonnescherm zelfs op grote afstand bedienen als je niet thuis bent. Dit is handig als je vaak weg bent. Rol af en toe het scherm uit tijdens warme dagen zodat inbrekers niet doorhebben dat jij op vakantie bent.

4. Bediening door middel van een sensor

Een laatste optie is het zonnescherm met een sensor, In dat geval bepaalt het elektrisch zonnescherm voor de veranda zelf wanneer het ingerold of uitgerold zou moeten worden, afhankelijk van de weersomstandigheden. Deze optie is redelijk prijzig, maar zorgt er wel voor dat het scherm niet beschadigd kan raken tijdens extreme weersomstandigheden als jij net even van huis bent. Het scherm houdt dan niet alleen rekening met zonnestralen, maar ook met harde wind.

veranda zonnescherm

Moet ik het zonnescherm onder of boven de veranda monteren?

Als je liever wil dat je zonnescherm niet al te veel opvalt, dan monteer je het scherm het best aan de binnenkant van de veranda. Een bijkomend voordeel van deze plek is dat het scherm dan minder snel wordt aangetast door extreme weersomstandigheden en door vuil. Daardoor zal het hoogstwaarschijnlijk een stuk langer mee kunnen gaan.

Een tweede optie is om het zonnescherm voor de veranda op het dak te monteren. Dit is een goede beslissing als je onder de veranda niet zo’n goede ventilatie hebt. De zonnestralen zullen tegen worden gehouden door het zonnescherm voordat ze het glas van het dak bereiken. Daardoor blijft je huis ook koeler.

Kun je zelf een zonnescherm voor de veranda plaatsen?

Het monteren van een zonnescherm in een veranda is geen eenvoudige taak. Je moet dan wel echt genoeg kluservaring hebben en over het juiste gereedschap beschikken. Het monteren van een zonnescherm is een heel secuur werkje. Eigenlijk moet je met meerdere personen zijn om het doek op de juiste wijze te bevestigen. En dan spreken we nog niet eens voor het plaatsen van de elektrische bediening bijvoorbeeld.

Al met al lijkt het dus een beter idee om de hulp van een vakman in te schakelen. Dan weet je zeker dat het scherm op de juiste manier geplaatst wordt. Bovendien kan je dan altijd terugvallen op de leverancier mocht er onverhoopt een defect ontstaan.

terrasoverkapping zonnescherm

Welke factoren zijn van invloed op de prijs van een zonnescherm voor de veranda?

Om tot de eindprijs van een zonnescherm voor een veranda te komen, moet je rekening houden met verschillende factoren. Allereerst is de oppervlakte van het doek natuurlijk van belang. Hoe groter de veranda, des te hoger wordt de uiteindelijke prijs van het scherm.

Daarnaast speelt ook de kwaliteit van het doek een rol in de eindprijs. En de bediening heeft een grote invloed. Een elektrisch scherm is vanzelfsprekend prijziger dan een handmatig oprolbaar zonnescherm voor je veranda. Als je een offerte gaat aanvragen, beschrijf dan zo gedetailleerd mogelijk voor welke keuzes jij gaat. Dan krijg je een zo exact mogelijk idee van de eindprijs.

Wat is de gemiddelde prijs van een zonnescherm voor een veranda?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het niet eenvoudig om een duidelijke richtprijs voor een zonnescherm te geven. De eindprijs hangt immers af van talloze factoren. Toch willen we je graag een globaal idee geven, zodat je weet wat je ongeveer kunt verwachten. Het gaat hier wel om richtprijzen. De daadwerkelijke prijzen kunnen hiervan afwijken en per leverancier verschillen. Bij onze inschattingen is de btw wel meegerekend, maar wordt geen rekening gehouden met de plaatsingskosten. Voor een exacte prijs kun je altijd beroep doen op onze gratis offertedienst.

De beginprijs van een dergelijk zonnescherm ligt om en nabij de vijfhonderd euro. Daarbij gaan we uit van een standaard doek dat je onder het dak van de veranda bevestigt. Het gaat dan om een eenvoudig zonnescherm dat je tegen de zon beschermt maar verder geen poespas heeft.

Zou jij graag een elektrisch bedienbaar zonnescherm willen laten plaatsen? Denk dan eerder aan een prijs tussen de 1200 en de 1500 euro. We hebben het hier over een groot zonnescherm met een uitval van ongeveer vijf meter. Het scherm is geautomatiseerd en het doek is van hoogwaardige kwaliteit.

Als je echt de top van de top wil laten plaatsen en voor een luxe zonnescherm wil gaan, dan kunnen de prijzen oplopen tot wel 5000 euro. Je hebt dan een scherm met doek van hoogwaardige kwaliteit. Het scherm is met een afstandsbediening te regelen en is uitgerust met een zonne- en windsensor.

Denk er wel aan dat er altijd nog plaatsingskosten aan te pas komen. Meestal betaal je al rond de vijfenzeventig euro voor de verplaatsingskosten en ben je nog eens tweehonderd euro kwijt aan de montage. Deze prijzen verschillen per leverancier.

Hoe kom ik tot de beste prijs voor het zonnescherm voor de veranda?

Om tot de beste prijs te komen voor het zonnescherm, is het een slim plan om offertes op te vragen bij verschillende aanbieders. Het opvragen van een offerte via onze website is bovendien volledig kosteloos en vrijblijvend. Door goed te vergelijken, kun je een weloverwogen keuze voor een leverancier maken.

Bedenk je dat de goedkoopste optie niet altijd de beste is. Focus vooral op de prijs-kwaliteitverhouding.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type zonwering zoekt u?
2*. Voor hoeveel ramen zoekt u zonwering?
3*. Wanneer wenst u de zonwering te laten installeren?
4*. Wanneer bent u het best bereikbaar?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
zonwering veranda