Een zonnescherm met zonnepanelen?

zonnescherm zonnepanelen

Je ziet ze nu nog niet veel, maar in de toekomst zullen we ze vaker opmerken: een zonnescherm met zonnepanelen. De huidige ontwikkelingen in de technologie van zonnepanelen zorgen voor steeds innovatievere oplossingen op dit gebied. Binnenkort liggen zonnepanelen niet alleen op je dak, maar zijn ook in je zonnescherm te vinden. In dit artikel geven we vier opties om een zonnescherm te combineren met zonnepanelen. Daarnaast gaan we ook in op de voor- en nadelen hiervan.

Een zonnescherm dat werkt op zonne-energie

De meeste zonneschermen hebben tegenwoordig elektrische bediening. Het zonnescherm heeft dan een motor ingebouwd die aangesloten is op het elektriciteitsnet. Het scherm wordt bediend via een afstandsbediening of een schakelaar. Bij een zonnescherm dat werkt op zonne-energie is een zonnepaneel ingebouwd aan de bovenkant van het scherm. Dit zonnepaneel wekt de zonne-energie op en zet dit om in elektriciteit. In plaats van een motor is er nu een accu die ervoor zorgt dat je het scherm kunt bedienen. De bediening gaat eveneens via een afstandsbediening of een schakelaar. Met deze constructie heb je dus geen kosten aan elektriciteit om het zonnescherm te bedienen, omdat het zonnescherm zijn eigen stroom opwekt.

zonnepanelen op een zonnescherm

Zonnepanelen als zonnescherm

Zonnepanelen worden vrijwel altijd op het dak geplaatst, maar waarom zou je ze niet als zonnescherm gebruiken? Als je zonnepanelen als zonnescherm gebruikt, sla je twee vliegen in één klap. Aan de ene kant wek je dus zonne-energie op en aan de andere kant houden de zonnepanelen het huis koel. Bijkomend voordeel is dat je een hoger rendement haalt, omdat de zonnepanelen nu koele lucht van de onderkant krijgen. Op het dak worden de panelen op hete dagen soms iets te warm. De zonnepanelen worden schuin op een aluminium frame aan de gevel van de woning gemonteerd, waarbij ze als het ware een zonnescherm vormen.

Zonnepanelen op een terrasoverkapping

Er zijn vele manieren om een terrasoverkapping van een dak te voorzien. Denk maar aan een doek, polycarbonaat of glas. Maar waarom zou je het dak van je terrasoverkapping niet maken van zonnepanelen? Zo heb je een terrasoverkapping waar je heerlijk onder kunt zitten en je wekt tegelijkertijd je eigen energie op. Er zijn speciale frames te koop waar de zonnepanelen in geplaatst kunnen worden en waarbij je ook direct de ideale hellingshoek hebt. Uiteraard kun je ook zelf een terrasoverkapping (laten) plaatsen waar zonnepanelen in geplaatst kunnen worden.

zonnepanelen zonnescherm

Zonnepanelen op een zonnescherm als foliedoek

Zonnepaneelfolie moet je zien als een licht en flexibel zonnepaneel. Door deze eigenschappen is zonnepaneelfolie ook zeer geschikt om op een zonnescherm te plakken Zonnepaneelfolie koop je in rollen en je bevestigt deze folie eenvoudig op je zonnescherm. Je kunt de folie plakken, met drukknopen bevestigen of ritsen. Zo wek je op een eenvoudige manier stroom op met je eigen zonnescherm. Zonnepaneelfolie heeft nog niet het rendement dat zonnepanelen hebben, maar de ontwikkeling hiervan is nog druk gaande. De verwachting is dat er binnenkort dunnere en nog flexibelere zonnepaneelfolie op de markt komt met een hoger rendement dan de huidige folie.

De voordelen van een zonnescherm met zonnepanelen

Het belangrijkste voordeel van een zonnescherm met of van zonnepanelen is al genoemd: je hebt verkoeling en je wekt tegelijkertijd energie op. Er zijn echter nog meer voordelen van een zonnescherm met zonnepanelen. We zetten ze even op een rijtje.

Besparing op de elektriciteitskosten

Als je een zonnescherm koopt die op zonne- energie werkt, heb je geen kosten aan de bediening. Als je zonnepanelen of foliedoek gebruikt, wek je daarbij ook nog eens je eigen energie op en verdien je op den duur aan de zonnepanelen

Geen bedrading meer nodig

Bij een zonnescherm op zonne- energie die werkt op een accu heb je geen last meer van bedrading en hoef je niets meer aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Het hele systeem is volledig draadloos.

Een zonnescherm met zonnepanelen is beter voor het milieu

Zonne- energie is een schone manier om energie op te wekken met de zon als energiebron. Hiermee gebruik je geen elektriciteit die via kolencentrales wordt opgewekt en hierdoor wordt het milieu minder belast. Het gaat natuurlijk maar om een relatief kleine winst, maar alle beetjes helpen om het milieu te sparen.

pv panelen zonnescherm

De nadelen van een zonnescherm met zonnepanelen:

Er zitten ook nadelen aan zonneschermen met zonnepanelen en ook deze zetten we even op een rijtje.

Zonnepanelen zijn relatief duur in aanschaf

Een zonnescherm met een ingebouwd zonnepaneel is gemiddeld driehonderd euro duurder in aanschaf dan een ‘gewoon’ zonnescherm. Ook zonnepanelen en zonnepaneelfolie moet je natuurlijk extra aanschaffen als je deze gaat gebruiken als of op het zonnescherm. De aanschafkosten moet je wel eerst terugverdienen voordat het een besparing in de energiekosten gaat opleveren.

Je hebt een ander aanzicht van de woning

Niet iedereen vindt het een leuk gezicht om ineens een rij zonnepanelen aan de gevel te hebben hangen. Als zonnepanelen op het dak zijn geplaatst, zijn ze toch min of meer een geheel met het dak en vallen ze minder op.

Het zonnescherm is niet schuifbaar

Als je zonnepanelen als zonnescherm aan de gevel monteert, of gebruikt als dak van de terrasoverkapping, heb je een zonnescherm dat niet schuifbaar is. Dit in tegenstelling tot gewone zonneschermen die je handmatig of elektrisch in en uit kunt schuiven. Je kunt dus niet zelf bepalen hoeveel zon je op het terras wilt hebben.

Een zonnescherm met zonnepanelen is de toekomst

Ondanks dat je het nog niet veel ziet, lijkt het erop dat een zonnescherm met zonnepanelen de toekomst gaat worden. Voornamelijk door de ontwikkeling van foliedoek dat steeds flexibeler en dunner wordt, is het opwekken van zonne- energie steeds beter toepasbaar op zonneschermen. Ook zal de volgende generatie foliedoek een hoger rendement garanderen. Natuurlijk is er nu al de mogelijkheid om zonneschermen te maken van zonnepanelen, of deze als dak van een terrasoverkapping te gebruiken. Het zonnescherm met ingebouwd zonnepaneel is nu al een verkoopsucces, maar dan verdien je alleen de elektriciteit die je anders gebruikt om het zonnescherm in en uit te schuiven terug en wek je geen extra energie op.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type zonwering zoekt u?

2*. Voor hoeveel ramen zoekt u zonwering?

3*. Wanneer wenst u de zonwering te laten installeren?

4*. Wanneer bent u het best bereikbaar?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
zonnescherm carport zonnepanelen