Knikarmscherm

knikarmscherm

Je kent het wel: zodra de eerste zonnestralen in het voorjaar tevoorschijn komen, gaan we allemaal massaal de tuin in. Wie houdt er nu niet van het buitenleven en heerlijk warme temperaturen?

De meeste mensen zijn zich echter tegenwoordig wel bewust van de schadelijke invloeden van uv-straling. En het is natuurlijk ook wel prettig om af en toe eventjes de schaduw te kunnen opzoeken als het te warm wordt of je gewoon rustig een boek wil lezen. Daarom kun je ervoor kiezen om een zonnescherm aan je gevel te laten bevestigen.

Uit welke zonneschermen kan ik kiezen?

Zonneschermen bestaan in alle soorten en maten. Enkele voorbeelden van dit type zonneschermen zijn uitvalschermen, terrasoverkappingen van aluminium of van hout, schaduwdoeken en  natuurlijk zonneschermen met knikarm. De diverse oplossingen hebben één ding met elkaar gemeen: ze beperken de zon en de warmte.

Doorgaans wordt met een zonnescherm zo’n 90 tot 99 procent van de schadelijke uv-straling geblokkeerd en zorgt het zonnescherm voor een aangename temperatuur op je terras of balkon. In dit artikel leggen we de focus op de zonneschermen met knikarm, oftewel een knikarmscherm.

Wat is een knikarmscherm?

Een zonnescherm met knikarm is één van de meest populaire zonneschermen.
Het scherm wordt aan de muur van je huis gemonteerd met behulp van een casette. Hierin zit het zonwerende doek opgerold. Om dit uit te rollen, kan voor een handmatige of autimatische bediening worden gekozen. Dit gebeurt met behulp van de knikarmen, die het doek ook ondersteunen. Zo ben je zeker van langdurig gebruik, zelfs bij regen en wind.

Bovendien kun je er eenvoudig onderdoor lopen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij uitvalschermen.

Waaruit bestaat een knikarmscherm?

Het knikarmscherm bestaat uit armen waaruit het zonnescherm komt gerold dankzij een kniksysteem. Aan de bovenkant zit een soort rol waar een doek omheen wordt gewikkeld. De armen bewegen horizontaal wanneer ze naar binnen en naar buiten worden geschoven.
De veren in het systeem staan onder spanning doordat de scharnieren van de armen worden los- of vastgedraaid. Wanneer het scherm onder spanning staat, geeft dit een hoge stabiliteit waardoor het knikarmscherm ook wind kan weerstaan. Het geheel buigt meestal in een behuizing met een geleidende rail die aan de muur is bevestigd. Wanneer het zonnescherm met knikarm volledig geopend is, bevinden de armen zich onder het doek.

Het zonnescherm blijft dan als het ware zelf boven het terras hangen.

knikarmschermen

Waar worden knikarmschermen toegepast?

Knikarmschermen zijn zeer geschikt voor (grote) terrassen. Bij de modellen waarbij staalkabels deel uitmaken van het interne systeem, kan zo veel stabiliteit gecreëerd worden dat het scherm tot wel vier meter lang uitgerold kan worden.

Met een zonnescherm met knikarm geniet je dus van schaduw binnen- en buitenshuis.

Hoe ontstaat koele lucht onder een knikarmscherm?

Hoe kan het eigenlijk dat je onder het doek van een zonnescherm van zo’n aangename temperatuur kunt genieten?

Dit werkt als volgt. Het zonneschermdoek vangt de uv-straling op. De warmte van deze zonnestralen wordt grotendeels geabsorbeerd door de stof en terug in de lucht gereflecteerd.
Slechts een klein gedeelte van de warmte van de zon komt wel door het doek heen. Het zonnescherm werkt dus eigenlijk als een soort filter waardoor je van een koelere temperatuur geniet en bovendien niet aan de volle zon blootgesteld wordt.

Deze verminderde uv-straling is trouwens niet alleen goed voor onze huid, maar ook voor je meubilair. Uv-stralen zorgen immers (op lange termijn) voor verkleurde oppervlakken. Met een knikarmscherm voorkom je dit dus ook.

Hoe worden knikarmschermen bediend?

Bij de aanschaf van een zonnescherm met knikarm kun je kiezen voor diverse soorten bedieningen. De goedkoopste optie is natuurlijk een handmatige bediening. Maar als het dan buiten toch al zo warm is, dan is een klein beetje comfort natuurlijk wel prettig.

Muurschakelaar

Eén van de eenvoudigste opties is het installeren van een muurschakelaar. Daarvoor moet je natuurlijk wel even van je plek.

Op afstand bedienbaar

Een modernere optie is een knikarmscherm dat met een afstandsbediening of zelfs met een bijbehorende app op je tablet of smartphone te bedienen is.

Vanaf nu hoef jij je luie stoel niet meer uit te komen. Zodra je even genoeg hebt van de zon, druk je gewoon op de knop!

Volledig geautomatiseerd

Er bestaan overigens ook volledig automatische knikarmschermen. Deze zijn voorzien van een sensor en reageren dus op zonneschijn. Bij hevige windstoten en/of regen rolt het geautomatiseerde knikarmscherm zichzelf op.

zonneluifel knikarmscherm

Uit welke soorten behuizing kun je kiezen?

Het doek van een knikarmscherm wordt als het ware opgerold in een bak. Die bak noem je ook wel een cassette.
Er bestaan drie soorten cassettes. De drie verschillende soorten bieden een verschillende mate van bescherming tegen bijvoorbeeld regen en wind.

Aan de hand van de volgende kenmerken kun je bekijken welk type cassette het best bij jouw wensen aansluit.

Open cassette

Een open cassette biedt geen enkele bescherming tegen de diverse weersinvloeden. Dit type cassette is geschikt voor plekken waar de regen niet kan komen.

Semi-cassette

Een semi-cassette is aan de bovenkant en aan de voorkant gesloten. De onderkant is wel open. Een semi-cassette geeft het doek dus meer bescherming dan een open cassette, maar minder dan een gesloten cassette.

Gesloten cassette

Een gesloten cassette zorgt ervoor dat het doek volledig is opgeborgen in de behuizing. Wanneer je het scherm niet gebruikt, kan het dus ook niet beschadigd raken.

Waar wordt een knikarmscherm van gemaakt?

Het doek van het zonnescherm is verkrijgbaar in diverse materialen. Meestal wordt er gekozen voor acryldoek.

Acryl

De synthetische vezels van acryl zijn ideaal om buitenshuis te gebruiken. Het materiaal is scheurvast, isoleert warmte en is relatief onderhoudsvriendelijk.

Polyester

In enkele gevallen kiest men liever voor polyester. De synthetische polyestervezels zijn zeer elastisch. Bovendien is polyester zeer goed bestand tegen uv-straling.

Beide materialen zijn volledig waterdicht, waardoor jouw knikarmscherm de regen absoluut zal kunnen trotseren. De structuur wordt doorgaans gemaakt van gepoedercoat aluminium. De knikarmen bestaan uit veren met ingebouwde staalkabels.

Waar en hoe monteer je een zonnescherm met knikarm?

Een knikarmscherm wordt gemonteerd op de plek waar je schaduw wilt creëren. Vaak kiezen mensen hiervoor om een terras of balkon van een koele plek te voorzien.

Voordat je een knikarmscherm kan bevestigen, dien je de muren van je gevel goed te bekijken. Knikarmschermen zijn zware constructies die een stabiele verankering in de gevel nodig hebben om veiligheid en een lange levensduur te kunnen garanderen.

Bij de aanschaf van een zonnescherm met knikarm dien je de juiste afmetingen door te geven of de gevel door een specialist te laten opmeten.

Kleinere zonneschermen zijn vrij eenvoudig te plaatsen door een handige doe-het-zelver. Bij knikarmschermen is dat geen goed idee. Je kiest hierbij beter voor het inhuren van een vakman zodat je je gevel geen schade berokkent.

Bovendien is het niet eenvoudig om bepaalde knikarmscherm onderdelen zoals de geleidende rails en de cassette bovenaan het venster te monteren. Bij een geautomatiseerde zonneluifel dien je bovendien een buismotor in het knikarmscherm te plaatsen. Dit is een zware en ingewikkelde taak. Het is dus beter om deze karwei uit handen te geven aan een specialist op het gebied van zonneschermen. Daarnaast geniet je doorgaans van een langdurige garantie wanneer je een zonnescherm laat plaatsen. Ga dit altijd na bij de aanschaf van het knikarmscherm.

Benieuwd naar de totaalprijs? Vraag verschillende offertes aan via deze pagina en vergelijk zelf.

knikarmscherm mogelijkheden

Wat zijn de voordelen van een knikarmscherm?

 • Knikarmschermen zorgen voor een groot schaduwoppervlak, zowel binnen als buiten
 • Een zonnescherm met knikarm houdt de doorloop vrij en zit niet in de weg
 • Volledige automatisering afhankelijk van zonneschijn en wind is mogelijk
 • Het volledige doek is weggewerkt in de behuizing, waardoor het een moderne uitstraling heeft
 • Dit type zonnescherm geeft een woning een fikse meerwaarde
 • Een knikarmscherm kan vrijwel horizontaal worden afgesteld
 • Knikarmschermen kunnen een uitval tot wel vier meter hebben
 • Een knikarmscherm kan volledig op maat gemaakt worden

Wat zijn de nadelen van een knikarmscherm?

 • Een knikarmscherm neemt relatief veel ruimte in beslag, wat niet ideaal is voor kleine tuinen
 • Zonneschermen met een knikarm hebben niet de karakteristieke en charmante uitstraling van andere soorten zonneluifels zoals markiezen
 • Een knikarmscherm dient vrij regelmatig zorgvuldig gereinigd te worden

Waar moet je verder op letten bij de aanschaf van een knikarmscherm?

Esthetische karakteristieken

Zodra je hebt besloten om een knikarmscherm te kopen, heb je de keuze uit talloze opties. Je kunt het esthetische aspect natuurlijk volledig naar smaak laten maken. Zo kun je volants laten bevestigen of het doek met een tekst laten bedrukken. Let erop dat de specialist die jij hebt gekozen ook daadwerkelijk kan voldoen aan jouw aanvullende wensen.

Extra snufjes

Naast de keuze van het materiaal, de cassette en de bediening, zijn er ook wat extra snufjes die je zou kunnen toevoegen. Denk daarbij aan geïntegreerde verlichting, zodat je ook ’s avonds nog gezellig kunt nagenieten onder de zonneluifel.
En wist jij dat je zelfs verwarming kunt laten plaatsen voor gezellige winteravonden?

Bijkomende voordelen

Let er bij de aanschaf van een knikarmscherm bovendien op dat je een voordelige garantieregeling treft. Sommige specialisten komen jaarlijks het zonnescherm reinigen en controleren. Bekijk of dit in de prijs is inbegrepen of dat je dit tegen een aantrekkelijke prijs erbij kunt kopen.

knikarmscherm prijs

Wat is de prijs van een knikarmscherm?

De kosten van een zonnescherm met knikarm zijn lastig in te schatten. De knikarmscherm prijs hangt namelijk volledig af van de keuzes die je maakt.

Wat zijn de afmetingen van het knikarmscherm? Ga je voor een knikarmscherm met kleine cassette of grote cassette? Welk soort cassette en materiaal wil je gebruiken? En ga je voor een handmatige bediening of wil je een buismotor in het knikarmscherm laten plaatsen?

Houd ook in gedachten dat je vaak een korting op de montagekosten kunt regelen wanneer je meerdere knikarmschermen bij dezelfde leverancier aanschaft. Er zijn talloze specialisten voor de montage van een knikarmscherm online te vinden. Bij grotere doe-het-zelf winkels kun je ook regelmatig aantrekkelijke deals sluiten.

Of maak gebruik van onze handige offerteservice, waarmee we jou direct in contact kunnen brengen met leveranciers die je van deskundig advies voorzien en een aan jouw wensen aangepaste offerte kunnen opsturen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type zonwering zoekt u?
2*. Voor hoeveel ramen zoekt u zonwering?
3*. Wanneer wenst u de zonwering te laten installeren?
4*. Wanneer bent u het best bereikbaar?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Prijsvoorbeeld knikarmschermen

Voor de volledigheid geven wij je hier een indicatie van de kosten van twee verschillende zonneschermen met knikarm.

Knikarmscherm prijs met kleine cassette

Karakteristieken:

 • Semi-cassette
 • Een breedte van 4500 mm
 • Een uitval tot 2500 mm
 • Op afstand te bedienen (afstandsbediening meegeleverd)
 • Kleur van doek en structuur naar keuze
 • Montagekosten inbegrepen
 • 5 jaar lang garantie

Geschatte kostprijs: 1331 euro

Knikarmscherm prijs met grote cassette

Karakteristieken:

 • Volledig gesloten cassette
 • Een breedte van 7000 mm
 • Een uitval tot 3000 mm
 • Automatische bedienbaar met een muurschakelaar
 • Kleur van doek en structuur naar keuze
 • Montagekosten inbegrepen
 • 5 jaar lang garantie

Geschatte kostprijs: 3912 euro

knikarmscherm zonnecherm