Terrasoverkapping

terrasoverkapping

Op warme dagen is het verstandig om niet in de volle zon te gaan zitten. Je kunt dan het beste een lekker schaduwplekje opzoeken waar je kunt genieten van het mooie weer. Dat kan met een terrasoverkapping of een zonnescherm. Beide zonweringen bieden voldoende bescherming tegen de hitte en zullen voor een zorgeloze zomer zorgen. Heb jij liever een zonnescherm of heb je liever een terrasoverkapping? In dit artikel zal je ontdekken welke zonwering voor buiten het beste bij jou past.

Wat is een terrasoverkapping?

Een terrasoverkapping is een permanent afdak aan het terras. Aan de achterkant is deze gemonteerd aan de gevel van het huis en aan de voorzijde rust het op steunpalen. De constructie van een terrasoverkapping is meestal gemaakt van hout of aluminium. Het dak kan eveneens van allerlei materialen gemaakt zijn, bijvoorbeeld polycarbonaat of glas. Eventueel kun je de zijkanten van de overkapping ook dichtmaken, want zo zit je beter beschut tegen weer en wind. Als je de voorkant nog voorziet van een schuifdeur, dan heb je in feite een volwaardige veranda waar je het hele jaar door van kunt genieten.

terrasoverkapping alternatief zonnescherm

Wat is een zonnescherm?

Een zonnescherm bestaat uit een doek dat opgerold in een cassette of onder een kap is bevestigd aan de gevel. Door het doek uit te rollen ontstaat er een scherm dat je beschermt tegen de zon.

De twee meest voorkomende zonneschermen zijn het uitvalscherm en het knikarmscherm.

Bij een uitvalscherm rolt het doek verticaal naar beneden aan twee zijarmen. Daardoor is dit scherm minder geschikt om te gebruiken als alternatief voor de terrasoverkapping. Je kunt er namelijk niet vrij onderdoor bewegen.

Een knikarmscherm is wel heel geschikt als zonwering voor het terras, aangezien deze horizontaal naar voren rolt.

wat is een zonnescherm

De voordelen van een zonnescherm

Een zonnescherm heeft veel voordelen in vergelijking met een terrasoverkapping. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

 • Een zonnescherm is vele malen goedkoper dan een terrasoverkapping. Als je niet zo’n groot budget hebt, is dit absoluut een voordeel. Via deze pagina kan je offertes vragen om een precieze prijs te weten te komen.
 • Een zonnescherm kun je uitrollen wanneer je maar wilt. Hij is alleen zichtbaar op de momenten dat je het gebruikt. Je kunt een zonnescherm ook voorzien van een zonne- of windsensor. Deze regelt dan zelf de bediening van het scherm.
 • Een zonnescherm is gemakkelijk te monteren. Een eenvoudig model is binnen een uur geplaatst. Het plaatsen van een terrasoverkapping is een stuk ingewikkelder en duurt minstens een dag.
 • Een zonnescherm wordt vrijwel altijd boven een raam of schuifdeur geplaatst, zodat je ook binnenshuis de nodige verkoeling hebt.
 • Je kunt kiezen uit zeer veel soorten en kleuren doek bij een zonnescherm. Zo krijg je altijd het scherm dat het beste bij je woning past.
 • Het doek van een zonnescherm is vuilafstotend en wordt dan ook nauwelijks vies. Een terrasoverkapping moet je zeker twee keer per jaar grondig schoonmaken.
  Moet je het doek van een zonnescherm toch vervangen? Dan is dat ook vrij eenvoudig.
voordelen zonnescherm terrasoverkapping

De voordelen van een terrasoverkapping

Ook een terrasoverkapping heeft zo zijn voordelen in vergelijking met een zonnescherm. Uiteraard mogen deze niet ontbreken in dit artikel. Je vindt ze hieronder.

 • Terrasoverkappingen beschermen niet alleen tegen de zon, maar eigenlijk tegen alle weersomstandigheden. Bij een flinke regenbui kun je gerust onder de overkapping blijven zitten, terwijl je een zonnescherm dan toch wel moet oprollen.
 • Doordat terrasoverkappingen beschermen tegen alle weersinvloeden kun je er ook veel langer gebruik van maken. Op een mooie lentedag kun je al lekker onder je overkapping zitten, terwijl het zonnescherm dan meestal opgerold blijft. Met een terrasoverkapping verleng je het buitenseizoen aanzienlijk.
 • Een overkapping is gemaakt van een stevige constructie en zal nooit omwaaien of stuk gaan door de wind. De meeste overkappingen zijn ook bestand tegen een flink pak sneeuw. Een zonnescherm moet je bij harde windvlagen zeker oprollen.
 • Je kunt een terrasoverkapping in de winter gebruiken als opslagplaats. Bijvoorbeeld voor de tuinmeubels of vaste potplanten.
voordelen terrasoverkapping zonnescherm

Terrasoverkapping of zonnescherm: zelf plaatsen of laten doen?

Of je nu een terrasoverkapping neemt of een zonnescherm: in beide gevallen zal deze gemonteerd moeten worden.

De plaatsing van een terrasoverkapping is ingewikkelder en duurt langer, maar het monteren van een zonnescherm is voor een leek ook geen eenvoudige klus. Het is daarom aan te raden om voor de montage van een zonnescherm of een terrasoverkapping een vakwerker te laten komen.

Deze professionals hebben de nodige ervaring en zullen ervoor zorgen dat de overkapping of het scherm op een juiste en snelle manier geplaatst wordt. Daarbij krijg je ook nog eens garantie op de plaatsing, zodat je bij eventuele problemen altijd op hem terug kunt vallen.

Via deze pagina kan je zowel gratis offertes aanvragen voor overkappingen als zonneschermen. Vergeet wel niet te vermelden welk product je verkiest.

bouwen terrasoverkapping

Een terrasoverkapping of een zonnescherm kopen?

Als je van plan bent om een terrasoverkapping of een zonnescherm aan te schaffen dan wil je natuurlijk ook weten wat deze kost.
Exacte prijzen zijn onder meer afhankelijk van: materiaalkeuze, het type overkapping of scherm en de prijzen van de vakman. Deze precieze prijzen kunnen we in dit artikel dan ook niet geven

Wil je wel toch een meer specifieke prijs weten van het zonnescherm of de terrasoverkapping die jij in gedachten had? Doe dan een offerteaanvraag bij onze offertedienst. Binnen afzienbare tijd ontvang je van ons dan offertes van een overkapping of schermen van aanbieders bij jou in de buurt. Uiteraard is zo’n aanvraag volledig gratis en helemaal vrijblijvend.

vergelijking zonnescherm terrasoverkapping

Terrasoverkapping of zonnescherm: de prijzen

We kunnen wel gemiddelde prijzen geven van een terrasoverkapping of zonnescherm. Deze komen gelukkig wel in de buurt van de exacte prijzen, zodat je in ieder geval een beetje een idee hebt aan welke bedragen je moet denken.
De prijzen die we hier geven, zijn inclusief btw. De plaatsingskosten hebben we niet meegerekend.
Ook zijn we uitgegaan van de prijzen zonder extra opties (bijvoorbeeld verlichting of een dakgoot). We hebben het dus echt over basisprijzen.

Prijs van een terrasoverkapping

Een eenvoudige terrasoverkapping van hout koop je al voor 500 euro bij een doe-het-zelf-zaak.
Wil je een overkapping die wat langer meegaat? Dan kies je best voor een goede houtsoort zoals Douglashout.
Met een dak van polycarbonaat komt deze overkapping op ongeveer 2000 euro.
Dezelfde terrasoverkapping, maar dan met een aluminium constructie, valt nog iets duurder uit, namelijk zo’n 2500 euro.
Je kunt er ook voor kiezen om een terrasoverkapping helemaal op maat te laten maken en te laten ontwerpen naar jouw eigen wensen. De prijzen hiervan liggen tussen 3500 en 7500 euro.

terrasoverkappingen

Prijzen zonnescherm

Er zijn veel verschillende soorten zonneschermen en er zijn nog veel meer verschillende soorten doek voor deze schermen te koop.
De prijzen van zonneschermen liggen daarom dan ook nogal uiteen. Toch kunnen we wel een (zeer algemene) prijsindicatie geven.

Een uitvalscherm koop je voor ongeveer 200 tot 800 euro per vierkante meter.

De prijs van een knikarmscherm ligt iets hoger. Hier betaal je gemiddeld 400 tot 1000 euro per vierkante meter voor.

Met een elektrisch bedienbaar zonnescherm verhoog je het gebruiksgemak aanzienlijk. Deze heeft natuurlijk wel een meerprijs en hiervoor moet je er 500 tot 1000 euro bij rekenen.

prijzen zonneschermen

Een terrasoverkapping met doek

Een mooie tussenvorm tussen een terrasoverkapping en een zonnescherm is de terrasoverkapping met doek. Het mooiste is om een terrasoverkapping te nemen met een uitschuifbaar doek. Je kunt hiermee namelijk zelf bepalen hoeveel zon je op het terras wilt toelaten.

Je kunt deze overkapping zowel met handmatige als elektrische bediening kopen.
De constructie kan net als bij een ‘gewone’ terrasoverkapping gemaakt zijn hout of aluminium. En het doek kan net als bij een ‘gewoon’ zonnescherm gemaakt zijn van verschillende soorten doek.

Deze terrasoverkapping zijn vaak wat vriendelijker geprijsd dan permanente terrasoverkappingen en daardoor zeer geschikt voort mensen met een minder groot budget die toch graag een terrasoverkapping willen.

terrasoverkapping doek

Terrasoverkapping of zonnescherm: onderhoud

Terrasoverkappingen hebben in de regel weinig onderhoud nodig. Het belangrijkste is dat je ze regelmatig een schoonmaakbeurt geeft. Het advies is om dit minimaal twee keer per jaar (voorjaar, najaar) te doen. Je kunt een terrasoverkapping het beste schoonmaken met een sopje van lauw water en een milde zeep (groene zeep werkt altijd heel goed).

Groene aanslag verwijder je het beste met een reinigingsmiddel dat daar speciaal voor bestemd is. Ook zwarte vegen zijn eenvoudig te verwijderen met een speciaal middel.

Het is niet verstandig om bijtende of agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken (zoutzuur, ammoniak).
Het gebruik van schuursponsjes of een hogedrukreiniger is eveneens uit den boze, want deze kunnen zorgen voor onherstelbare schade aan de overkapping.

onderhoud zonnescherm

Waar is een terrasoverkapping van gemaakt?

Een terrasoverkapping kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Het is overzichtelijker om hierbij onderscheid maken tussen de constructie (het frame) en het dak van de overkapping.

De constructie

De constructie van een terrasoverkapping is meestal gemaakt van hout of aluminium. Het voordeel van hout is dat het een warme en natuurlijke uitstraling heeft en bij ieder type woning past. Daarbij is hout niet duur in aanschaf en gemakkelijk te bewerken. Je hebt verschillende soorten hout die je kunt gebruiken voor een terrasoverkapping zoals: vurenhout, Douglashout of hardhout. Vaak bepaalt de kwaliteit, en dus de levensduur van het hout, de prijs.

Aluminium is duurder in aanschaf dan de gemiddelde houtsoort en geeft de terrasoverkapping een strak en modern uiterlijk. Groot voordeel van aluminium is dat het nagenoeg onderhoudsvrij is.

Het dak

Ook het dak kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Je kunt kiezen voor een dak bitumen (dakleer of EPDM). Dit is een goedkope oplossing en het nadeel is dat er geen zonlicht door het dak komt. In dat geval kun je beter een terrasoverkapping nemen met een dak van kunststof. Hiervoor wordt meestal PVC of Polycarbonaat gebruikt. Hier heb je dus wel lichtinval en vooral op mooie lente en herfstdagen profiteer je hier optimaal van. Dan is het ook nog mogelijk om een dak van (gehard) glas te nemen. Je hebt dan een optimale lichtinval en een glazen dak geeft de overkapping een luxueuze uitstraling.

terrasoverkapping vs zonnescherm

Terrasoverkapping of zonnescherm: vergelijken, loont

Als je eruit bent of je een terrasoverkapping dan wel een zonnescherm wilt aanschaffen, dan dien je nog een goede leverancier te vinden.

Het liefst heb je natuurlijk een aanbieder die in de buurt gevestigd is en die een goede prijs- kwaliteitsverhouding hanteert.

Hier kun je op een eenvoudige manier achter komen: namelijk door onze offertedienst in te schakelen. Wij kunnen je, na het invullen van je gegevens, meerdere offertes toesturen van een zonnescherm of terrasoverkapping.
Je kunt de offertes dan rustig naast elkaar leggen en bekijken. De offertes zijn geheel kosteloos en vrijblijvend.
Op deze manier kun je tot wel dertig procent besparen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type zonwering zoekt u?
2*. Voor hoeveel ramen zoekt u zonwering?
3*. Wanneer wenst u de zonwering te laten installeren?
4*. Wanneer bent u het best bereikbaar?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
terrasoverkapping of zonnescherm