Zonnescherm op balkon: Mogelijkheden, info, prijs & Gratis offertes

Een zonnescherm op het balkon geeft veel toegevoegde waarde aan je woning. Dit is zeker het geval als de buitenruimte verder geen beschutting heeft. Op zonnige dagen voorziet het je van de nodige schaduw, maar ook tijdens een regenbui kun je probleemloos buiten blijven zitten. Zonwering is dus niet alleen handig als je een tuin bezit, maar ook wanneer je een balkon hebt. Daarom lees je in dit artikel alles over wat een zonwering op het balkon van een appartement te bieden heeft!

zonnescherm balkon

Waarom zonnescherm op balkon?

Laten we starten met een aantal voordelen van een zonnescherm op het balkon. Het eerste voordeel ligt natuurlijk voor de hand: het beschermt je tegen de felle zon. Een zonnescherm op het balkon houdt de schadelijke Uv-stralen grotendeels tegen, zodat je niet verbrandt en tegelijkertijd toch van de buitenlucht geniet.

Ook houdt een zonnescherm de hitte deels tegen, zodat het binnen je appartement een stuk aangenamer wordt. Als je voor een exemplaar kiest dat tevens wind tegenhoudt, dan zorgt het scherm er ook voor dat je op winderige dagen op het balkon geniet van de buitenlucht.

Daarnaast zijn zonweringen tegenwoordig in allerlei stijlen en designs te verkrijgen. Je kunt het dus moeiteloos aan laten sluiten met je interieurstijl, waardoor het balkon een verlengde van je woonkamer wordt.

zonwering-balkon-appartement.jpeg

Verschillende soorten zonwering op het balkon van een appartement

Er is gelukkig veel mogelijk wanneer je een oplossing voor zonwering op het balkon zoekt. Hieronder bespreken we een aantal populaire opties.

Knikarm zonnescherm

Een zonneluifel of knikarm zonnescherm op het balkon heeft een rol aan de bovenzijde waar het doek omheen gewikkeld zit. Het is een populaire keuze en dit type opent zich horizontaal met een kleine hellingshoek. Het voordeel is dan dat je zicht niet geblokkeerd wordt, iets wat bij een verticaal zonnescherm op het balkon wel het geval is. Met een knikarmscherm ontstaat er tevens schaduw op het raam of op de muur, waardoor warmte en licht van de zon wordt geweerd.

Het voordeel van een knikarm zonnescherm op je balkon is dat er veel te kiezen valt als je naar de cassettes en doeken kijkt. Je kunt een neutrale kleur doek kiezen, maar felle en zomerse kleurtjes zoals geel of doeken met patroontjes behoren ook tot de mogelijkheden. Ook heb je de keuze om de zonwering met de hand of elektrisch te bedienen. Houd er wel rekening mee dat de constructie van de knikarm niet heel geschikt als wind en zonnescherm op het balkon. De “knik” bestaat namelijk uit twee onderdelen die uit elkaar worden gerukt als het erg hard waait.

Uitvalscherm

Een uitvalscherm lijkt op een knikarmscherm, met het verschil dat een uitvalscherm twee vaste armen heeft die omlaag gaan als het scherm wordt uitgezet. Door deze armen is het niet mogelijk om onder het uitvalscherm door te lopen, dus wat dat betreft heb je minder ruimte over op je balkon. Een uitvalscherm is een goedkoop zonnescherm voor je balkon, dus erg geschikt als je met een klein budget zit.

Markiezen zonnescherm

Een markies op het balkon is aan de zijkant “gesloten”, waardoor de zon ook tegengehouden wordt als hij wat lager staat. Je herkent dit type zonnescherm makkelijk aan de vorm: het doek is ietwat bolvormig aan de bovenkant en je ziet het vaak terug bij huizen met een klassieke uitstraling. Het traditionele dessin heeft strepen die verticaal op het zonnescherm van je balkon staan, maar er zijn ook andere ontwerpen mogelijk.

Als je voor een markiezen zonwering kiest, is het belangrijk dat je voor een zogeheten klapmodel gaat. Deze biedt namelijk veel ruimte aan de onderkant en dat is wel zo prettig als je bijvoorbeeld een grote openslaande balkondeur hebt en/of veel zit- en staruimte op het balkon wilt hebben

Pergolazonwering

Een pergola zonwering op het balkon van je appartement heeft een luxueuze uitstraling en is uitermate geschikt als het balkon verder geen overdekt gedeelte heeft. Het bedekt het terras met een flexibel dak dat zich elektrisch in- en uitrolt. Een pergola is ideaal als wind en zonnescherm op het balkon, want door de stevige constructie blijft het goed staan als het hard waait. Aangezien het hier om een elektrisch zonnescherm op het balkon gaat en de montage meer werk is, is een pergola een van de prijzigere opties.

Het is overigens niet altijd mogelijk om een pergola zonwering op het balkon te plaatsen. Informeer hier dus naar bij een expert als je een offerte aanvraagt door een aantal duidelijke foto’s van het balkon toe te voegen. Een professional kan dan vaak al inschatten of jouw balkon geschikt is en daarnaast weet je ook meteen hoeveel het ongeveer kost.

zonnescherm balkon markies

Zonnescherm op het balkon en de prijzen

Als je op zoek bent naar een oplossing voor zonwering op het balkon, dan weet je soms niet waar je moet beginnen. De prijs is dan vaak één van de doorslaggevende factoren en deze wordt door een aantal dingen bepaald.

Ten eerste maken de afmetingen van het zonnescherm en het balkon natuurlijk uit voor de prijs. Hoe groter de afmetingen, des te duurder je uit bent. Ook is het materiaal van belang: er zijn doeken die speciale UV-werende functies en een dikke, waterafstotende coating hebben en hier betaal je ook meer voor. Hetzelfde geldt voor een “vaste” zonweringconstructie van stevig materiaal zoals een pergola.

Bovendien reken je op extra kosten als je kiest voor een elektrische variant. Er zijn dus verschillende soorten zonneschermen met uiteenlopende prijskaartjes:

Goedkoopste optie: uitvalscherm

Wil je het allergoedkoopste zonnescherm op het balkon laten plaatsen? Dan is een uitvalscherm in de meeste gevallen de beste optie. Dit type zonwering is namelijk al te verkrijgen vanaf € 300 en kan oplopen tot meer dan € 1000, afhankelijk van het gekozen materiaal en de afmetingen.

Ook een prima budgetoptie: knikarm scherm

Een knikarmscherm behoort ook tot de budgetvriendelijke opties, al is deze vaak wel iets duurder dan een uitvalscherm. Voor een knikarm zonnescherm op het balkon betaal je vaak zo’n € 700 tot € 2000.

Markiezen zonnescherm

Voor een markiezen zonnescherm op het balkon zijn de prijzen erg uiteenlopend. De goedkoopste variant krijg je vanaf ongeveer € 600, maar het kan oplopen tot bijna € 2000.

Pergola op je balkon

Een pergola of terrasoverkapping is de duurste optie. De prijzen van een pergola zonnescherm op het balkon liggen meestal tussen de € 800 tot meer dan € 2000. Dit type bestaat uit een vaste constructie die je niet alleen in de buitenmuur, maar ook op de balkonvloer moet monteren. Het zit dus ingewikkelder in elkaar, vergeleken met de andere zonneschermen, dus vandaar ook de hogere prijs.

Zonnescherm op het balkon laten plaatsen of zelf monteren?

De bovengenoemde prijzen zijn inclusief de arbeidskosten om het zonnescherm op het balkon te laten plaatsen. Wil je extra geld besparen, dan kun je er dus ook voor kiezen om zelf het materiaal aan te schaffen en te monteren. Dit raden we alleen niet aan als je weinig ervaring met klussen hebt.

Een zonnescherm voor buiten is namelijk erg zwaar en je moet gespecialiseerde kennis hebben van hoe je een elektrische bediening installeert. Een slecht gemonteerde zonnescherm op het balkon is gevaarlijk omdat het naar beneden kan vallen en de gevel ernstig kan beschadigen.

uitvalscherm balkon

Twijfels? Vraag kosteloos & vrijblijvend offertes aan!

Wil je graag een goedkoop zonnescherm op je balkon? Dan doe je er goed aan om de prijzen met elkaar te vergelijken door offertes naast elkaar te leggen.

Als je reeds precies weet wat voor soort zonnescherm je op het balkon wilt, dan geef je simpelweg jouw wensen door bij de offerteaanvraag. Je krijgt dan een overzichtelijke prijzenlijst terug waar je precies kunt zien hoeveel geld je kwijt bent. Twijfel je nog welk type zonwering je wilt hebben en wil je bijvoorbeeld weten hoeveel een elektrisch zonnescherm op je balkon kost? Dan kun je dit ook gerust aangeven bij de aanvraag. De leverancier legt de prijsopbouw van een elektrische en een handmatige variant naast elkaar, zodat je in één oogopslag ziet wat het kostenverschil is.

De offertedienst via onze website is altijd volledig gratis en geheel vrijblijvend, dus je kunt gerust bij meerdere leveranciers een kostenplaatje opvragen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type zonwering zoekt u?

2*. Voor hoeveel ramen zoekt u zonwering?

3*. Wanneer wenst u de zonwering te laten installeren?

4*. Wanneer bent u het best bereikbaar?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
zonnescherm balkon prijzen