Een zonneschermdoek vervangen: zelf doen of laten doen?

Een zonneschermdoek (laten) vervangen

doek zonnescherm vervangen

Waarom zou je een volledig nieuw zonnescherm aanschaffen als je alleen maar het zonneschermdoek moet vervangen?

Het vervangen van een zonneschermdoek is toepasbaar op de meest voorkomende soorten zonneschermen en het is een eenvoudigere taak dan mensen wel eens denken. Daardoor kost deze klus ook niet zo veel. In dit artikel krijg je meer informatie over het (laten) vervangen van een zonneschermdoek.

Nieuw zonnescherm doek nodig? Koop het online en doe het zelf. Zo bespaar je veel geld!
Alleen een scheurtje? Los het op met deze reparatie kit.

Welk soorten zonneschermdoek kan ik laten vervangen?

Er zijn allerlei manieren om ons huis te beschermen tegen het felle zonlicht. Een manier die al vele jaren wordt gebruikt, is het aanbrengen van een zonnescherm aan de gevel. Bij een zonnescherm zorgt een doek ervoor dat het zonlicht tegengehouden wordt. Deze soort zonwering heb je in allerlei maten en kleuren. Omdat de techniek van veel zonneschermen hetzelfde is, kun je voor ieder model het doek vervangen. Je kan het doek in principe bij twee soorten zonwering laten vervangen. Namelijk bij het uitvalscherm en het knikarmscherm.

Beide soorten zonneschermen kunnen zowel elektrisch als handmatig bediend worden. Voor het vervangen van het zonneschermdoek maakt de wijze van bediening niet uit. Het doek kan in principe altijd vervangen worden. We lichten beide soorten zonneschermen even kort toe.

Het knikarmscherm

Het voordeel van een knikarmscherm, in vergelijking met een uitvalscherm, is dat je er vrij onderdoor kunt bewegen en je dus geen rekening hoeft te houden met de twee zijarmen. Een knikarmscherm is eveneens aan de gevel gemonteerd, maar rolt horizontaal uit: de twee armen gaan recht vooruit.

Het uitvalscherm

Een uitvalscherm monteer je boven het raamkozijn aan de gevel. Deze zonwering heeft twee vaste armen aan de zijkant van de constructie. Het zonneschermdoek zit in de oprolbuis. Zodra het scherm uitgerold wordt, gaan de twee armen omlaag. Je kunt uitvalschermen in veel verschillende breedtes krijgen, waardoor ze geschikt zijn voor vrijwel ieder raam.

zonneschermdoek vervangen

Waarom zou je een zonneschermdoek laten vervangen?

In de loop van de tijd raakt het zonneschermdoek verweerd. Ook al gebruik je de zonwering niet zo veel, het weer heeft nu eenmaal invloed op de duurzaamheid van het doek. Meestal zie je dat het zonneschermdoek vaal wordt en slijtplekken of zelfs gaten gaat vertonen. Ook komt het regelmatig voor dat de stiknaden (gedeeltelijk) loslaten. Hoog tijd voor een nieuw doek dus!

In de meeste gevallen zijn de armen, de oprolbuis en de voorlijst van het zonnescherm nog in prima staat en is het nog niet nodig om deze ook te vervangen. Het vervangen van het zonneschermdoek is meestal geen tijdrovende of ingewikkelde klus. Daarom is het handiger en goedkoper om alleen het zonneschermdoek te laten vervangen in plaats van een volledig nieuw systeem te kopen.

Dat kan je trouwens eenvoudig zelf doen en zo bespaar je ook nog eens geld. Online kan je een nieuw zonnescherm doek al kopen vanaf €62.

Moet ik bij een scheurtje het zonnescherm helemaal vervangen?

Een kleine scheur kan je luifel helemaal ontsieren. Bovendien zorgt een gat er ook voor dat de zonwerende functie niet helemaal optimaal meer werkt.
Maar moet je daarom nu echt een volledig nieuw doek (laten) installeren?

Gelukkig niet!

Tegenwoordig zijn er immers speciale reparatie kits op de markt die scheurtjes mooi kunnen wegwerken.
Online kan je deze kits kopen voor zo’n €30 per stuk.

De keuze voor een nieuwe zonneschermdoek

Het vervangen van een zonneschermdoek begint bij het uitzoeken van een nieuw doek. Deze zonwerende doeken zijn in allerlei soorten kwaliteit, kleuren en designs beschikbaar. Bij de meeste aanbieders kun je dan ook vaak kiezen uit tientallen kleuren.
Qua design heb je ook nog de keuze uit een effen of een gestreept zonneschermdoek. Afhankelijk van de kwaliteit loopt de prijs natuurlijk ook wel op.

Welk doek je neemt, is dus vooral een kwestie van persoonlijke smaak en budget.

Je hoeft dit trouwens niet speciaal te bestellen bij een dure vakman! Bij deze webshop zijn er ook meer dan genoeg mogelijkheden.

Heb je specifieke maten nodig of wil je een leuk design? Neem dan gerust contact op met een vakman via deze pagina.

zonneschermdoek vervangen

Hoe gaat het vervangen van het zonneschermdoek in zijn werk?

We zullen hieronder in een stappenplan aangeven hoe men te werk gaat met het vervangen van het doek van een zonnescherm:

  • Het oude zonneschermdoek wordt helemaal uitgerold.
  • Het oude doek wordt losgesneden van de voorlijst en oprolbuis.
  • De oprolbuis en de voorlijst worden aan een kant losgemaakt en de doekresten worden eruit geschoven.
  • Het nieuwe zonneschermdoek wordt voorzien van de oude pezen en aan een kant in de voorlijst geschoven.
  • De andere zijde van het doek wordt in de oprolbuis geschoven.
  • De voorlijst en de oprolbuis worden weer dichtgemaakt aan de zijkanten.
  • Nu wordt het zonneschermdoek weer opgerold en de klus is geklaard.
  • Je kunt weer minstens tien jaar genieten van je opgekalefaterde zonnescherm.

Wat kost het om een zonneschermdoek te vervangen?

De prijs van het vervangen van een zonneschermdoek bestaat uit twee componenten: het doek zelf en de montage ervan.

De prijs van het doek is afhankelijk van de kwaliteit van het doek (met kwaliteit bedoelen we hoe goed het doek beschermt tegen UV-straling) en de oppervlakte van het doek (hoe groter de oppervlakte, hoe duurder het doek).
Als je deze klus zelf wilt klaren, dan kan je online ook al een doek kopen vanaf €62.

Kies je toch liever voor een vakman? Bij de kosten voor de montage spelen onder meer de bereikbaarheid van het zonnescherm en het type zonnescherm een rol. Daarbovenop is de kost van deze professional ook nog eens afhankelijk van bedrijf tot bedrijf.

Wat kost het laten vervangen van een zonneschermdoek?

De prijs voor een zonneschermdoek varieert per leverancier. Het is daarom lastig om een exacte prijs te geven.
De hier gegeven prijzen zijn dan ook richtprijzen (inclusief btw). De actuele prijzen kunnen anders liggen.

Een doek van redelijke kwaliteit heb je voor veertig tot vijftig euro per vierkante meter. Wil je een zonneschermdoek van goede kwaliteit dan moet je rekenen op zeventig tot honderd euro per vierkante meter. Voor een zonneschermdoek van zeer goede kwaliteit ben je meer dan honderd euro per vierkante meter kwijt.
De kosten voor de montage zijn lastig in te schatten. Je mag toch al snel rekenen op een prijs van tweehonderd euro. Afhankelijk van de eerder genoemde factoren kan de prijs van de montage verder oplopen.

Wil je graag exact weten hoeveel dit werkje kost? Vraag dan een gratis en vrijblijvende offerte aan via onze gratis online dienst.

Een zonneschermdoek laten vervangen of zelf doen?

Veel aanbieders van zonneschermdoeken doen voorkomen alsof het vervangen van een zonneschermdoek een ingewikkeld karweitje is dat je niet zelf uit kunt voeren. Als je een beetje handig bent, moet dat volgens ons zeker lukken.

Als je online een nieuw doek koopt, zit daar ook een praktische handleiding bij zodat je de klus zonder problemen kan klaren.

Bovendien zijn er op het internet ook diverse video’s te vinden waarin uitgelegd wordt hoe dit vervangen in zijn werk gaat.

Zorg er wel voor dat je geconcentreerd te werk gaat. Je moet bijvoorbeeld heel precies de oppervlakte meten. Eén meetfoutje en je kunt het hele doek weggooien.

Daarnaast is het geen slecht idee om het doek te monteren met meerdere personen.
Als je een ingewikkeld type zonnescherm hebt (bijvoorbeeld met elektrische bediening) dan moet je zeker wel enige vakkennis bezitten. Daarom kun je het vervangen van een zonneschermdoek ook overlaten aan de vakman. Hij of zij bezit over de juiste kennis en ervaring en bij eventuele gebreken kun je altijd op hem terugvallen. Bovendien krijg je dan ook garantie op de montage.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type zonwering zoekt u?

2*. Voor hoeveel ramen zoekt u zonwering?

3*. Wanneer wenst u de zonwering te laten installeren?

4*. Wanneer bent u het best bereikbaar?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.