Markies

markies

Markiezen behoren tot de oudste soorten zonneschermen die er zijn. Meer dan 150 jaar geleden werden er al markiezen als zonnescherm gebruikt en nog steeds zijn ze ontzettend populair. Een markies is absoluut een stijlvolle oplossing om je huis tegen de zon te beschermen en daarnaast karakteristieke look te geven. In dit artikel kom je alle wetenswaardigheden te weten over markiezen.

Wat is een markies?

Markiezen zijn zonneschermen die bestaan uit een frame dat opgebouwd is uit minstens vier houten of aluminium u-vormen (slagen genoemd). De slagen zijn door middel van scharnieren aan elkaar verbonden. Zowel het frame als de zijkanten van de markies zijn bekleed met doek. Hierdoor is een markies, in vergelijking met andere zonneschermen, bijzonder effectief in het tegenhouden van de zon. Boven de markies monteert men meestal een horizontale plank (de kap) en aan de zijkanten een verticale plank (de zijschotten). Deze planken houden de markies in opgetrokken toestand droog en beschermen de markies tegen vuil.

opbouw markies

Modellen markiezen

Er zijn verschillende modellen markiezen. Naast het standaardmodel zijn de meest voorkomende modellen het petmodel en het klapmodel.

Het standaardmodel

Het standaardmodel is het meest populair onder de gebruikers van markiezen. Bij het standaardmodel is de uitval gelijk aan de hoogte (de markies gaat dus even ver naar beneden als dat hij hoog is). Hierdoor heb je een optimale bescherming tegen de zon.

Het petmodel

Bij het petmodel is de uitval groter dan de hoogte (de markies gaat dus verder naar voren dan naar beneden). Hierdoor heb je geen last van het zonlicht en kun je wel naar buiten kijken. Ook kun je rechtop onder de markies doorlopen. Het petmodel wordt veel gebruikt bij terrasdeuren, of als er een pad onder het raam doorloopt.

Het klapmodel

Het klapmodel heeft een verlengde uitval. Hierdoor is dit type markies ideaal bij openslaande deuren of ramen. Je kunt de ramen of deuren gewoon open zetten en bent tegelijk beschermd tegen het zonlicht.

Waar zijn markiezen van gemaakt?

Markiezen kunnen gemaakt zijn van hout (de nostalgische variant) of van aluminium (de moderne variant). We lichten beide varianten hieronder toe.

Markiezen van hout

Met houten markiezen bedoelen we dat de ‘slagen’ (u-vormen) gemaakt zijn van hout. Ook de kap en zijschotten zijn van hout. Houten markiezen worden meestal gemaakt van de houtsoorten: vuren, grenen of meranti.

Vuren en grenen zijn relatief goedkope houtsoorten. Om rotting en scheuren tegen te gaan is het dan ook erg belangrijk dat de slagen voorzien zijn van een goede grondverf en laklaag.
Meranti is een verzamelnaam voor verschillende tropische houtsoorten. Dit type hout is een stuk duurzamer dan vuren of grenen.

Markiezen van aluminium

Bij aluminium markiezen zijn de slagen, de kap en de zijschotten gemaakt van aluminium. Dit metaal is duurder in aanschaf dan hout, maar het heeft bijna geen onderhoud nodig en is licht van gewicht. Hierdoor hebben aluminium markiezen een bijzonder hoge duurzaamheid. Aluminium markiezen zijn tegenwoordig ook nog eens verkrijgbaar in vele kleuren.

markiezen zonneschermen

De bediening van een markies

Er zijn twee manieren waarop markiezen bediend kunnen worden: handmatig of elektrisch.

Het meest authentiek is bediening met een koord en een kikker. Er zijn echter ook andere vormen van handmatige bediening mogelijk, zoals: bediening met doorvoerkatrol, een bandopwinder en een staaldraad- windwerk.

Je kunt ook kiezen voor elektrische bediening van de markies. In dat geval kun je de markies bedienen door middel van een schakelaar die aan wand is gemonteerd, of via een draadloos systeem met een afstandsbediening. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om markiezen te bedienen via een app op je smartphone of tablet. Dan hoef je niet eens thuis te zijn om de markiezen te laten zakken of omhoog te halen.

De voordelen van een markies als zonnescherm

Een belangrijk voordeel van markiezen hebben we al genoemd, namelijk de optimale bescherming tegen de zon. Een markies heeft gelukkig nog meer voordelen, welke we hier voor je op een rijtje zetten:

  • Een markies ondervindt weinig hinder van harde wind. Dat komt door de stevige constructie. In principe hoef je niet bang te zijn dat een markies kapotgaat door de wind, of weg zal waaien.
  • Door de optimale bescherming tegen de zon heb je ook minder kans dat het interieur van je woning verkleurt door het zonlicht.
  • Je kunt markiezen voor vrijwel ieder raam plaatsen of in iedere situatie gebruiken. Of je nu openslaande ramen hebt of terrasdeuren, een markies past altijd.
  • Omdat markiezen al eeuwen in gebruik zijn, denkt men vaak dat deze alleen bij oudere woningen kunnen worden geplaatst. Niets is minder waar: markiezen passen ook uitstekend bij moderne woningen.

De nadelen van een markies als zonnescherm

Een markies geeft je huis een optimale bescherming tegen de zon en een authentieke uitstraling. Toch hebben markiezen ook nadelen. Deze zetten we ook even op een rijtje:

  • Markiezen belemmeren de doorloop onder je raam (als je kiest voor het standaardmodel). Als je een markies op de eerste of tweede verdieping van het huis plaatst, is er niets aan de hand. Je kunt echter niet gemakkelijk langs een raam lopen als een markies voor een raam op de begane grond hangt.
  • Markiezen zijn relatief duur in aanschaf. Als je de prijs van een markies vergelijkt met een traditioneel zonnescherm (uitvalscherm) dan ben je een stuk duurder uit. De hogere prijs zit voornamelijk in de montagekosten, die voor een markies nu eenmaal hoger uitvallen. Daar staat tegenover dat je ook een hogere duurzaamheid hebt, dus uiteindelijk valt de prijs nog wel mee.
  • Zeker als je kiest voor houten markiezen, heb je redelijk wat onderhoud. De houten elementen moeten regelmatig geverfd worden. Ook vangen markiezen relatief veel vuil op. Water en vuil blijft langer op de bovenkant van de markiezen staan, zodat dit deel van de markies eerder vervuild is.

Markiezen kopen

Een markies is relatief duur in aanschaf is en voor een groot deel sfeerbepalend voor je woning. Je zult dan ook over verschillende aspecten goed na moeten denken, voordat je overgaat tot de aanschaf van markiezen. We zetten ze hier voor je op een rijtje.

  • Kies voor neutrale en enigszins onopvallende kleuren. Een markies valt van zichzelf namelijk al heel goed op en als je dan ook nog kiest voor schreeuwerige kleuren, krijg je al snel het idee dat je in een poppenhuis woont. Natuurlijk moet je vooral kleuren kiezen die je zelf mooi vindt, maar misschien komt er ook nog een tijd dat je het huis wilt verkopen en dan verkopen neutrale kleuren een stuk beter.
  • Kies voor goede en duurzame materialen. Dit scheelt je namelijk een behoorlijk stuk in het onderhoud en vanzelfsprekend ook in de portemonnee. Kies bij houten markiezen voor een stevig frame en doek van goede kwaliteit. Je zult dan echt een stuk langer plezier van je markiezen hebben.
  • Kies altijd voor een goede bescherming van je markiezen. Neem bijvoorbeeld een kunststof, aluminium of houten kap. Hoe beter de markies beschermd wordt, hoe langer hij meegaat.

Markiezen prijzen

De prijs van een markies is vooral afhankelijk van de grootte. We hebben het hier dan over de breedte van de markies en de uitval. De prijs van een markies van een meter breed met een uitval van 80 centimeter ligt gemiddeld tussen de 350 en 450 euro. Als je een bredere markies nodig bent, reken dan honderd euro extra per meter.

Wil je ook nog een omkapping bij de markies, zodat deze goed beschermd is tegen regen en vuil? De prijs van een omkapping is afhankelijk van het materiaal waar deze van gemaakt is en de afmeting. Gemiddeld ligt de prijs van een omkapping tussen de 100 en 350 euro.

Natuurlijk moet een markies ook nog geplaatst worden. Dit is een klus die je niet heel gemakkelijk zelf kan doen. Zeker als je een markies hebt met elektrische bediening, is het raadzaam om de montage over te laten aan een vakman. Gemiddeld kost het monteren van een markies 150 euro. Wil je meerdere markiezen laten monteren? Vaak is de prijs voor het plaatsen van de andere markiezen een stuk lager (om en nabij de 50 euro).

We moeten nog even opmerken dat alle hier genoemde prijzen richtprijzen zijn inclusief btw. De actuele prijzen kunnen anders liggen.

Markiezen op maat

Het kan ook voorkomen dat de ramen van je woning afwijkende maten hebben. In dat geval zal je moeten kiezen voor markiezen die op maat gemaakt worden voor jouw woning. Dit is uiteraard duurder dan de aanschaf van markiezen met een standaardmaat, maar exacte prijzen zijn hier niet van te geven. Het beste kun je dan een offerte laten maken bij verschillende leveranciers (minstens drie) en deze goed met elkaar vergelijken. Vaak kun je op deze manier vele euro’s besparen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type zonwering zoekt u?

2*. Voor hoeveel ramen zoekt u zonwering?

3*. Wanneer wenst u de zonwering te laten installeren?

4*. Wanneer bent u het best bereikbaar?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
markies prijs