Welk zonnescherm kan het best tegen wind?

zonnescherm wind

Zonneschermen zorgen in eerste instantie voor schaduw. Een ander voordeel van een zonnescherm is dat het een beschutte leefruimte biedt voor vele heerlijke uren buiten. Niet onbelangrijk is de windkracht die een zonnescherm aankan, want je wilt natuurlijk geen scheuren in je zonnescherm. In dit artikel bekijken we per zonnescherm hoe windvast deze is en hoe je ervoor kunt zorgen dat je zonnescherm niet kapot waait.

Het knikarmscherm

Een zeer populair en veel voorkomend type zonnescherm is het knikarmscherm. Dit type zonnescherm heeft aan beide kanten een arm die horizontaal uitklapt. Hierdoor kun je gemakkelijk onder het scherm doorlopen zonder te hoeven bukken. Deze zonneschermen zijn dan ook zeer geschikt als terrasoverkapping. Er zijn drie soorten knikarmschermen die alle drie in een bepaalde mate windvast zijn:

  • Open zonneschermen
  • Half- cassette zonneschermen
  • Cassette zonneschermen
Zonnescherm windvast

Open knikarmschermen

Een open knikarmscherm is niet erg windvast. Dit type zonnescherm kan eigenlijk alleen op beschutte plaatsen gebruikt worden of op momenten dat er maar weinig wind staat. Bij een open knikarmscherm zijn zowel de knikarmen als het doek volledig in het zicht, waardoor ze minder beschermd zijn tegen weersinvloeden. Als je een open knikarmscherm hebt met een solide constructie en een goede kwaliteit doek, kan deze een lage windkracht (één of twee op de schaal van Beaufort) verdragen.

Half-cassette knikarmschermen

Bij dit type zonnescherm ligt het doek in een halfopen profiel (vergelijk maar met een dakgoot) dat cassette wordt genoemd. Als het zonnescherm ingerold is, ligt het doek volledig beschermd. Door deze constructie kan de half cassette knikarmscherm ook op minder beschutte plekken toegepast worden. Een goede kwaliteit zonnescherm van dit type moet een matig tot redelijke windkracht (drie tot vier op de schaal van Beaufort) zeker kunnen doorstaan.

Het cassette knikarmscherm

Bij dit type zonnescherm verdwijnt het doek in ingerolde toestand volledig in de cassette. Ook de knikarmen zitten volledig in een cassette. Dit type zonnescherm kan van de drie genoemde types het beste tegen de invloed van de wind, omdat het een stabiele constructie is die optimale bescherming biedt. Een dergelijk zonnescherm met een solide constructie en een goede kwaliteit doek moet het windkracht vijf tot zes op de schaal van Beaufort zeker kunnen doorstaan.

windvast zonnescherm

Het uitvalscherm

Een uitvalscherm heeft armen die verticaal uitklappen en is daarom niet heel geschikt om onder door te lopen. Daarom worden deze schermen meestal gebruikt bij kantoorpanden of ramen die niet open kunnen. Evenals bij een knikarmscherm heb je ook bij uitvalschermen dezelfde drie types:

  • Open zonneschermen
  • Half cassette zonneschermen
  • Cassette zonneschermen

Deze drie types zonneschermen bieden dezelfde mate van bescherming tegen de wind als de drie soorten knikarmschermen.

Uitvalscherm wind - windvast

Hoe werkt een zonnescherm windsensor?

Met een zonnescherm windsensor hoef je je geen zorgen te maken als de wind opsteekt en je zonnescherm is uitgerold. De sensor bepaalt namelijk zelf of en wanneer het doek ingerold moet worden. Daarnaast bepaalt de zonneschermwindsensor ook of het doek weer uitgerold kan worden, het is dus volledig zelfdenkend. Voorwaarde is wel dat je zonnescherm voorzien is van elektrische bediening. De windsensor meet voortdurend de windsnelheid. Als het te hard gaat waaien, zorgt de windsensor ervoor dat het zonnescherm ingerold wordt. Als het doek eenmaal ingerold is, blijft de sensor de windsnelheden meten. Pas als de wind definitief is afgenomen, zorgt de windsensor ervoor dat het zonnescherm weer uitgeklapt wordt. Eventueel kan een zonnescherm windsensor gecombineerd worden met een zon-, temperatuur- en/ of regensensor.

Het windvaste ‘zipscreen’

Een screen is in feite een zonnescherm dat recht naar beneden hangt. Door perforaties in het doek kun je wel van binnen naar buiten kijken, maar niet andersom. Het doek rolt tussen twee geleiders aan weerszijden van het raam naar beneden. Door deze constructie is dit type zonnescherm al behoorlijk windvast, maar het zogenaamde ‘zipscreen’ biedt nog meer bescherming tegen de wind. Bij het zipscreen wordt het doek door middel van een rits aan de geleiders vastgemaakt. Door deze constructie is dit zonnescherm zeer goed bestand tegen harde wind.

Rolluiken

Een rolluik is een ideale bescherming voor je huis en het meest windvaste zonnescherm dat je kunt bedenken. Doordat een rolluik volledig verduistert, wordt het meestal gebruikt bij ramen waar het uitzicht niet direct belangrijk is, bijvoorbeeld slaapkamers. Een rolluik is een bijzonder solide zonnescherm dat, net als een screen, door vaste geleiders naar beneden rolt. Het feit dat rolluiken ook de meeste inbrekers buiten houdt, geeft wel aan dat je niet bang hoeft te zijn dat deze los waait.

rolluiken windvast

Wat is belangrijk voor een windvast zonnescherm?

Bepaalde zaken zijn hoogstnoodzakelijk, indien je een lange levensduur van je zonnescherm / knikarmscherm wilt verzekeren.
Dit artikel heeft het voornamelijk over het knikarmscherm of de zonnetent, al dan niet geautomatiseerd.

Luifelkast

Zeker niet onbelangrijk is de luifelkast, de kast waarin het zonnescherm kan worden opgerold bij slecht weer of bij weinig zon.
Het is niet omdat je het zonnescherm telkens bij slecht weer terug binnenhaalt, dat de wind er niets aan zou kunnen doen!
De wind vervoert immers heel wat stof en vervuiling met zich mee. Bij sterkere windvlagen worden deze stof- en vervuilingsdeeltjes vaak ook nog heel wat groter.
Deze partikeltjes kunnen ervoor zorgen dat het acryldoek die -veronderstelt wordt- veilig opgeborgen te zitten vuil wordt en zelfs kleine scheurtjes kan verkrijgen!
Kies daarom altijd voor een volledig gesloten kast en vermijd een luifelkast met enkel een afdekkap.

Kabels in het knikarmscherm

Knikarmen zijn de metalen of aluminium armen die ervoor zorgen dat het zonnescherm stabieler staat of terug kan worden opgeplooid. Natuurlijk moeten deze armen sterk bestand zijn tegen mogelijke windvlagen!
In deze knikarmen zitten metalen kabels. Afhankelijk van de hoeveelheid en de dikte van deze kabels, zal het knikarmscherm ook stabieler worden vastgehouden door deze armen.
Zo kunnen twee kabels gemiddeld 5 beaufort aan, 3 kabels kunnen 6 beaufort aan, …

Grootte van het doek

Natuurlijk is een belangrijke factor ook de grootte van het zonnescherm doek!
Een groter acryldoek vangt héél wat meer wind op dan bijvoorbeeld twee kleinere doeken. Denk dus goed na vooraleer je je doek plaatst!

wind bij een zonnescherm

Op zoek naar een stevig zonnescherm?

Onze zonwering specialisten selecteren de zonneschermen die het best tegen de wind bestand zijn. Ze verzorgen ook de montage, zodat je zeker bent van een correcte plaatsing. Vraag hier gratis offertes aan en vind het ideale zonnescherm.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type zonwering zoekt u?
2*. Voor hoeveel ramen zoekt u zonwering?
3*. Wanneer wenst u de zonwering te laten installeren?
4*. Wanneer bent u het best bereikbaar?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.