Een zonnescherm schoonmaken doe je zo…

zonnescherm schoonmaken

Door een zonnescherm te reinigen, zorg je er niet alleen voor dat het scherm er weer pico bello uitziet, maar je verlengt ook de levensduur van het zonnescherm. Een goed onderhouden zonnescherm gaat namelijk veel langer mee dan zonwering die nauwelijks schoongemaakt wordt. In dit artikel gaan we dieper in op het zelf reinigen van een zonnescherm. We geven schoonmaaktips en vertellen wat je wel en juist niet moet doen als je je zonwering zelf wilt reinigen.

Het type zonnescherm dat je wilt reinigen

Er zijn in principe twee soorten zonneschermen verkrijgbaar: het uitvalscherm (hier rekenen we ook markiezen toe) en het knikarmscherm. Voor het schoonmaken van het zonnescherm maakt het in principe niet uit welk type zonnescherm bij jou aan de gevel hangt. Het schoonmaken gaat bij beide soorten zonnescherm op dezelfde manier in zijn werk. In de praktijk komt het erop neer dat je een groot stuk doek gaat poetsen.

Hoe maak je een zonnescherm schoon?

Het is een groot voordeel als je het doek los kunt halen. Je hoeft je dan namelijk niet in allerlei bochten te wringen om goed bij het doek te kunnen. Durf je het niet aan om het doek los te halen, of kun je het doek niet loshalen? Dan dien je het zonnescherm helemaal uit te klappen en een trapladdertje te gebruiken.

Wanneer maak je een zonnescherm schoon?

Een zonnescherm kun je het beste in het voorjaar schoonmaken. In de zomer en in de winter heeft een zonnescherm nogal wat te verduren gehad en daarna kan het wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Ook heb je je zonnescherm dan weer helemaal tip top in orde als de zomer begint. Het beste kun je een bewolkte, maar droge, dag uitkiezen om de zonwering schoon te maken. Kies in ieder geval een droge dag. Het beste moment van de dag om het zonnescherm te reinigen, is de ochtend of de namiddag als de zon niet op zijn felst schijnt.

zonnescherm reinigen

Met welk schoonmaakmiddel reinig je het zonnescherm?

Wat je in ieder geval gebruikt is (lauw)warm water. Met alleen water kom je al een heel eind als je een zonnescherm gaat schoonmaken. Om het hardnekkiger vuil weg te krijgen, voeg je een schoonmaakmiddel aan het water toe.

Een goed middel om een zonnescherm schoon te maken is HG Zonnescherm reiniger (€12) of Captain Green zonnescherm reiniger (€22). Je kunt een zonnescherm ook schoonmaken met (schoonmaak) azijn. Dit middel werkt vooral erg goed om groene aanslag te verwijderen en verbleekte kleuren weer een beetje terug te halen.

Als je je zonnescherm vervolgens waterdicht wil maken, dan raden wij een behandeling met HG Waterdicht voor Zonneschermen (€14) aan.

Wat moet je zeker niet doen bij het schoonmaken van een zonnescherm?

Agressieve chemische schoonmaakmiddelen zijn uit den boze. Deze doen het zonnescherm meer kwaad dan goed. Welk schoonmaakmiddel je ook gebruikt, probeer in ieder geval eerst het schoonmaakmiddel uit op een klein en onopvallend stukje doek. Zo kun je testen of het schoonmaakmiddel niet te agressief is.

Schimmelvlekken en vlekken door ‘het weer’ zijn bijna niet te reinigen. Ga hier dan ook niet minutenlang op boenen, maar laat ze voor wat het is, of laat deze verwijderen door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf.

zonnescherm schoonmaken reinigen

Een stappenplan om een zonnescherm te reinigen

We gaan stap voor stap uitleggen hoe je het beste een zonnescherm zelf kunt reinigen.

  1. Maak eerst de bak van het zonnescherm schoon. Zo kan het daar aanwezige vuil later niet op het schoongemaakte doek terechtkomen. Dit doe je gewoon met een sopje.
  2. Rol je zonnescherm eerst helemaal uit, of (indien mogelijk) haal het doek los.
  3. Met een zachte borstel ga je eerst het vuil van het scherm afborstelen. Het is van belang dat je niet te hard borstelt, anders borstel je het vuil juist in het doek en dat is nu net niet de bedoeling…
  4. Nu begin je met het schoonmaken van het doek. Gebruik hiervoor een zachte borstel of een spons. Aan het water kun je een schoonmaakmiddel (wij raden HG Zonnescherm reiniger aan) toevoegen en met dit sopje poets je zacht over het doek. Denk er ook nu weer om dat je niet te hard poetst.
  5. Als je het hele doek gepoetst hebt, laat je het sopje minstens een kwartier intrekken.
  6. Vervolgens spoel je het doek af met schoon water (dit mag koud water zijn). Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een tuinslang of emmers. Gebruik geen hogedrukreiniger. Hiermee belast je de draden van het doek teveel en deze kunnen gaan scheuren.
  7. Laat het zonnescherm volledig opdrogen. Ook nu is het verstandig om het weerbericht in de gaten te houden. Een regenbui en je kunt weer opnieuw beginnen.
  8. Als het doek helemaal droog is, breng je een impregneermiddel aan op het doek. Er zijn hiervoor speciale impregneermiddelen in de handel te verkrijgen en wij raden HG Waterdicht voor Zonneschermen aan. Door dit product is het doek in de toekomst beter beschermd tegen schimmel- en vochtplekken.
  9. Als je het doek geïmpregneerd hebt, wacht je opnieuw tot het doek helemaal droog is. Daarna kun je het doek oprollen en kun je de rest van het jaar genieten van een proper zonnescherm.

De grote onderhoudsbeurt van het zonnescherm

Ondanks dat je zelf heel veel kunt doen, is het raadzaam om het zonnescherm één keer per drie jaar grondig te laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf. Deze haalt niet alleen het meest hardnekkige vuil uit het doek, maar is zelfs in staat om schimmelvlekken en ‘het weer’ uit het doek te halen. Een professionele schoonmaakbeurt kost ongeveer zestig euro, dus daar hoef je het niet voor te laten. Je krijgt altijd een verslag van de gedane werkzaamheden en een stand van zaken hoe het met de conditie van het zonnescherm gesteld is. Ook wordt er overlegd of er eventueel reparaties moeten worden uitgevoerd.

Wat houdt een grote onderhoudsbeurt van het zonnescherm in?

De schoonmaakbedrijven maken gebruik van speciaal ontwikkelde schoonmaakmiddelen, waarmee ze niet alleen het vuil dat op het doek ligt, maar ook het vuil dat in het doek zit, eruit kunnen halen. Tevens werken ze met professionele impregneermiddelen. Er wordt als het ware een geheel nieuwe coating op het doek aangebracht. In deze coating zit een UV-filter verwerkt, waardoor de kleurechtheid lange tijd gewaarborgd is. Als je dan toch al een dergelijk bedrijf heeft ingehuurd, laat ze dan ook direct even alle onderdelen nalopen en eventueel herstellen. Het verlengt de levensduur van je zonnescherm aanzienlijk.

schoonmaken zonnescherm zonwering