Rolluiken
Een oplossing voor zonnewering die je overal kan toepassen is de rolluik. Er bestaan verschillende soorten rolluiken. Zo zijn er de voorzetrolluiken die worden geplaatst zonder al te veel breekwerk. De klassieke inbouwrolluiken worden tegenwoordig bijna alleen nog in nieuwbouw gezet, aangezien ze veel breek- en kapwerk veroorzaken. Ten slotte is er ook nog de mogelijkheid om te opteren voor een opbouwrolluik. Hierbij zit de rolluikbak binnenin het huis.
Inhoudsopgave
Wat is een rolluik?
Een rolluik, onafhankelijk van welke soort het is, bestaat altijd uit kleine latjes die boven elkaar worden bevestigd en die kunnen worden opgerold of voor een raam worden geschoven. Indien ze worden opgerold, komt de rolluik in de ‘rolluikkast’ te liggen. Dit is de bak die je vaak aan de buitenzijde van een woning ziet (voorzetrolluik).
In dit artikel geven we je een basispakket aan informatie over rolluiken. Wil je meer info? Ga dan naar deze informatieve en volledige site.
Voordelen en nadelen van Rolluiken
Voordelen
- Isolerende werking voor zowel binnen als buiten: warmte en koude blijft buiten!
- Inbraakwerend, doordat het voor inbrekers onmogelijk wordt om in te breken wanneer de rolluik naar beneden is.
- Mogelijkheid tot automatisering.
Nadelen
- Een rolluik kan soms blokkeren.
- Meerprijs voor elektrische rolluiken.
Soorten rolluiken
Zoals we al eerder in dit artikel vermeldden zijn er drie soorten rolluiken: de voorzetrolluiken, de inbouwrolluiken en de opbouwrolluiken.
- Bij de voorzetrolluik wordt de rolluikbak vanbuiten, boven het raam bevestigd.
- De opbouwrolluik is het omgekeerde. Hier wordt de rolluikkast binnenshuis gemonteerd, ook weer boven het raam.
- Inbouwrolluiken worden bijna uitsluitend gebruikt bij nieuwbouw, aangezien er vaak heel wat breekwerk aan te pas komt. Het voordeel van deze laatste rolluik is dat je de rolluikkast niet ziet.
Prijs van rolluiken
Hoe groter de rolluiken zijn, hoe meer je zal betalen. De prijs hangt daarnaast ook af van de materialen waarvoor je opteert. Reken voor een grootte van ongeveer 1 meter lengte en 1 meter breedte minstens op € 80,00.
Afhankelijk van de leverancier en eventuele opties kunnen deze prijzen nog toenemen.