Uitvalscherm
Op een warme zomerse dag kan de zon erg hinderlijk zijn. Door het invallende zonlicht loopt de temperatuur in huis behoorlijk op en je woning begint al aardig op een broeikas te lijken. Dat wil je natuurlijk niet en daarom is een uitvalscherm de perfecte oplossing. In dit artikel kom je dan ook veel te weten over uitvalschermen: de bediening, de voor- en de nadelen en natuurlijk ook de prijzen.
Inhoudsopgave
Wat is een uitvalscherm?
Een uitvalscherm is een zonnescherm dat aan de gevel boven het raam wordt gemonteerd. Het scherm heeft twee vaste armen aan de zijkanten, waarmee je het scherm kan laten zakken. Op deze manier wordt de woning effectief beschermd tegen het invallende zonlicht.
Een uitvalscherm is wel nog iets anders dan een knikarmscherm. Beide zonneschermen hebben dezelfde werking, maar een uitvalscherm heeft een veel hogere hellingsgraad en staat dus eigenlijk ook bijna verticaal.
Welke types uitvalscherm zijn er?
In principe zijn er drie soorten uitvalschermen. Het verschil tussen deze soorten is de manier waarop het scherm in de cassette is geplaatst. Hieronder zullen we de drie types uitvalscherm bespreken.
Open systeem
Dit wordt ook wel het basissysteem genoemd. In dit geval ligt het doek in een open cassette en heeft daardoor een beperkte bescherming tegen neerslag en vuil als het scherm is opgerold. Er is wel een afwateringslip aan de bovenkant van de cassette, maar de voor- en achterkant zijn volledig open.
Halfgesloten systeem
Bij het halfgesloten systeem , of semi- cassettesysteem, ligt het doek in een cassette dat aan de voor- en achterkant nog een kleine opening heeft. Het doek is daarmee beter beschermd tegen de weersinvloeden dan het open systeem. Uiteraard is dit systeem duurder in aanschaf dan een open systeem.
Gesloten systeem
Het gesloten systeem zorgt ervoor dat het doek volledig beschermd is tegen de weer en wind. Bij een gesloten systeem is het uitvalscherm in opgerolde toestand volledig afgesloten. Hiermee heb je minder onderhoud aan het uitvalscherm en verhoog je duurzaamheid van het doek aanzienlijk.
De toepassingen van een uitvalscherm
Een nadeel van een uitvalscherm is dat je er niet vrij onderdoor kunt lopen als deze volledig naar beneden geschoven is. Daarom is een uitvalscherm bij uitstek geschikt voor ramen op de eerste en tweede verdieping van je woning of ramen waar je niet onderdoor hoeft te lopen. Ook als je ramen hebt die alleen naar binnen opengaan, of ramen die helemaal niet open kunnen, is een uitvalscherm een prima oplossing.
Waar is een uitvalscherm van gemaakt?
Een uitvalscherm bestaat in principe uit twee delen: de constructie en het doek. Met de constructie bedoelen we de kast waar het doek in ligt en de armen waarmee het doek naar beneden en omhooggaat.
De constructie van een uitvalscherm is vrijwel altijd gemaakt van aluminium. Dit is een licht, maar toch heel stevig, materiaal waar je weinig tot geen onderhoud aan hebt.
Het doek van een zonnescherm is vrijwel altijd gemaakt van de synthetische stof acryl. Een doek van goede kwaliteit houdt behalve het zonlicht ook de schadelijk UV-straling tegen. Doeken zijn er in verschillende kleuren en van verschillende kwaliteit. Het is van groot belang dat je een doek kiest van goede kwaliteit. Dit doek beschermt je woning zeer goed tegen de zonnestralen en gaat lang mee.
De voordelen van een uitvalscherm
Het belangrijkste voordeel van een uitvalscherm is natuurlijk dat het de zonnestralen tegenhoudt. Met een uitvalscherm is je huis echt optimaal beschermd tegen het zonlicht. Maar er zijn nog meer voordelen. Deze zetten we even voor je op een rijtje:
- Een uitvalscherm behoort tot de goedkoopste soorten zonwering die er zijn. Zonweringen als screens, knikarmschermen, rolluiken of markiezen zijn duurder in aanschaf dan een uitvalscherm. Daarom is dit type zonnescherm nog steeds een populaire (en eenvoudige) manier om schaduw te creëren in een woning.
- Doordat je de stand van de zonnewering kunt bepalen, houd je voldoende uitzicht. Aan de andere kant kun je door het scherm te laten zakken ook de inkijk van buitenaf beperken.
- Uitvalschermen zijn eenvoudig te plaatsen. Het zal een vakman weinig tijd en moeite kosten om dit zonnescherm aan de gevel te plaatsen.
De nadelen van een uitvalscherm
Een van de nadelen van een uitvalscherm is al genoemd, namelijk dat je er niet vrij onderdoor kunt lopen. Ook de andere nadelen zetten we op een rijtje voor je:
- Uitvalschermen gebruik je het meest als er veel zon en weinig wind is. Op momenten dat het hard gaat waaien, kun je een uitvalscherm beter oprollen, want er is een kans dat het doek anders scheurt.
- Uitvalschermen hebben een kortere levensduur dan andere manieren van zonwering, bijvoorbeeld rolluiken of screens. Daar staat weer tegenover dat de aanschafkosten ook een stuk lager liggen. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om ramen op de begane grond te voorzien van screens en ramen op de verdiepingen van uitvalschermen.
De bediening van een uitvalscherm
Je kunt een uitvalscherm op twee manieren bedienen: handmatig of elektrisch.
Handmatige bediening is het goedkoopst. Je bedient het uitvalscherm dan bijvoorbeeld met een handslinger, een draaistok of een doorvoerkatrol.
Je kunt ook kiezen voor elektrische bediening van het uitvalscherm. In dat geval kun je het uitvalscherm bedienen door middel van een schakelaar die aan wand is gemonteerd, of via een draadloos systeem met een afstandsbediening. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om uitvalschermen te bedienen via een app op je smartphone of tablet. Dan hoef je niet eens thuis te zijn om het uitvalscherm te laten zakken of omhoog te halen.
Tenslotte is er ook nog automatische bediening van het uitvalscherm mogelijk. In dit geval is het uitvalscherm voorzien van een zon- windautomaat. Dit apparaat stuurt het uitvalscherm omhoog of omlaag. Als er veel zon is, gaat het scherm automatisch naar beneden en bij veel bewolking weer omhoog. Bij de wind werkt het net andersom. Een zon- windautomaat is vooral handig is als je overdag niet veel thuis bent.
Meer over elektrische bediening en automatisatie van zonneschermen kan je ook in dit artikel lezen.
Uitvalscherm prijzen
We hadden al gezegd dat een uitvalscherm een relatief goedkope aanschaf is, maar hoe zijn de prijzen dan? De prijs van een uitvalscherm is uit verschillende delen opgebouwd.
- De prijs van het uitvalscherm zelf is vooral afhankelijk van de afmetingen. Hoe breder het scherm, hoe hoger de prijs. Een uitvalscherm van een meter breed kost ongeveer 200 euro. Per meter komt er dan ongeveer 150 euro bij. Een zonnescherm van vier meter breed zit gemiddeld op 700 euro.
- Bij de bediening is het vooral van belang of je kiest voor handmatige of elektrische bediening. Handmatige bediening van een uitvalscherm heb je al voor 50 euro. Ga je voor elektrische bediening? Reken dan zeker op een bedrag van 250 euro. Als je er ook nog een zon- windautomaat bij wilt, komt er gemiddeld nog 200 euro overheen.
- Dan zijn er nog de montagekosten. Het monteren van een uitvalscherm kost ongeveer dertig tot veertig euro per uur. Hier zal je ongeveer 120 tot maximaal 200 euro aan kwijt zijn. Als je meerder uitvalschermen laat monteren, wordt de prijs per zonnescherm lager (dit is meestal vijftig euro per scherm goedkoper).
Als we kijken naar de totale kosten ben je minimaal 370 euro kwijt voor een uitvalscherm van een meter breed met handmatige bediening. Dit bedrag kan oplopen tot 1350 euro voor een vier meter breed uitvalscherm met elektrische bediening en zon- windautomaat. Natuurlijk verschillen de prijzen per situatie, we noemen hier uitsluitend richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen. Alle hier genoemde prijzen zijn overigens inclusief btw.
Ben je benieuwd naar wat een uitvalscherm jou gaat kosten? Of ben je op zoek naar de mening van een professioneel vakman? Vraag dan gratis prijsoffertes aan via deze pagina.
Een op maat gemaakt uitvalscherm
Het kan ook voorkomen dat de ramen van je woning afwijkende maten hebben. In dat geval zal je moeten kiezen voor een uitvalscherm dat op maat gemaakt wordt voor jouw woning. Dit is uiteraard duurder dan de aanschaf van een uitvalscherm met een standaardmaat, maar exacte prijzen zijn hier niet van te geven. Het beste kun je dan een offerte laten maken bij verschillende leveranciers (minstens drie) en deze goed met elkaar vergelijken. Vaak kun je op deze manier vele euro’s besparen.
Via deze pagina kan je meteen een offerte aanvragen bij meerdere vakmannen.
Een uitvalscherm monteren
Als je een geschikt uitvalscherm hebt gevonden, is het tijd voor de volgende stap: de montage. Je kan proberen om zelf het uitvalscherm te monteren, maar je kunt het ook overlaten aan de zonwering installateur. Uitvalschermen zijn meestal lastig hanteerbaar en de plaatsing moet heel precies. Je bespaart vaak een hoop tijd en frustraties door de montage van het uitvalscherm uit te besteden. Je bent er dan zeker van dat het uitvalscherm op de juiste wijze gemonteerd wordt. Ook kun je op de vakman terugvallen als er onverhoopt toch iets verkeerd is gegaan. Natuurlijk kun je zelf ook besparen op de montage, bijvoorbeeld door de ramen alvast zelf op te meten.
Andere mogelijkheden
Doordat een uitvalscherm zo stijl naar beneden loopt, ziet niet iedereen deze vorm van zonwering zitten.
Mogelijke oplossingen zijn te kiezen voor een ander type zonnescherm of voor rolluiken.
Echter zit het met de twee bovenstaande oplossingen nog steeds zo dat je een bepaald verlies van zicht zal leiden.
Om al het zicht naar buiten en binnen te kunnen houden, kan je kiezen voor speciale beglazing.
Kies je voor hoogrendementsglas, dan heb je geen last meer van warmtestralen (en koudestraling) die het huis infiltreren.
Kies je voor melkglas? Dan word je niet meer lastig gevallen door felle zonnestralen die fel in je ogen schijnen.